zero-emissiezone

Amsterdam stelt uitstootvrije zone in voor vervuilende bromfiets, snorfiets en scooter

Foto: scooter Amsterdam
De gemeente zet handhavers in om ervoor te zorgen dat de regel wordt nageleefd. Foto: Shutterstock, Dutchmen Photography.

De gemeente Amsterdam stelt vanaf 1 januari 2025 een uitstootvrije zone in voor nieuwe bromfietsen, snorfietsen en scooters door bijna de hele stad. Bestaande vervuilende voertuigen mogen nog doorrijden tot 2028 of 2030 (afhankelijk van hun leeftijd), daarna moeten ook deze elektrificeren. De gemeente heeft de maatregel getroffen om luchtvervuiling tegen te gaan. 

De gemeente zet camera’s en handhavers in zodat de regel ook naleving krijgt. Het uitstootvrije gebied is de hele bebouwde kom van Amsterdam, behalve Durgerdam, Holysloot, Ransdorp, Schellingwoude, Zunderdorp en Weesp.

De gemeente wil Amsterdammers met een benzinescooter en een laag inkomen een vergoeding geven om over te stappen naar een schoner voertuig. Hoe die regeling eruit komt te zien, wordt nog bekendgemaakt.

“Door luchtvervuiling rookt een Amsterdammer gemiddeld 4,4 sigaretten per dag mee. De Amsterdammer leeft daarom ongeveer 11 maanden korter door de vieze lucht in de stad”, zo schrijft de gemeente op haar website.

Onderwerpen: ,

Auteur: Laura Houtenbrink