PROVINCIALE STATEN

Noord-Holland onderzoekt toegankelijkheid van vervoer

Een bus in de Noord-Hollandse stad Haarlem. Beeld ter illustratie. Foto: Nick_Nick / Shutterstock

De provincie Noord-Holland onderzoekt hoe de inwoners denken over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van het vervoer. Dit onderzoek bestaat deels uit een enquête. Ook voert de provincie uitgebreide gesprekken over het vervoer met groepen bewoners uit de verschillende regio’s in Noord-Holland.

De informatie die uit het onderzoek naar voren komt, wil de provincie gebruiken om te bekijken of en hoe ze belemmeringen voor het reizen kan wegnemen. “Op dit moment weten we voor Noord-Holland niet precies hoeveel mensen onvoldoende toegang hebben tot vervoer en in welke gebieden dit precies speelt”, zegt gedeputeerde Jeroen Olthof (Mobiliteit).

Reflex

“Gaat het vooral om fysieke, digitale of inkomensbeperkingen? Is er sprake van belemmeringen in steden of juist in het landelijk gebied? Er is een reflex om te denken dat gratis vervoer de oplossing is, maar er zijn waarschijnlijk ook andere mogelijkheden en instrumenten denkbaar. In dit onderzoek wordt in kaart gebracht waar het probleem speelt, de mensen die het treft en welke oplossingen er zijn. Dan kunnen we handelen, want we willen dat iedereen mee kan doen in de samenleving.”

De resultaten van het onderzoek zijn in de zomer klaar en worden daarna gedeeld met Provinciale Staten. Daarna kijkt de provincie wat de invloed van het bestaande beleid is op de toegankelijkheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid van het vervoer. Ook bekijken de provinciebestuurders welke maatregelen nodig zijn om de toegankelijkheid van het vervoer te verbeteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Mobiliteit.nl/ANP