Bereikbaarheid

Amsterdam trekt portemonnee: 7,5 miljoen extra naar openbaar vervoer

Tram in Amsterdam
De gemeente wil met deze extra investering meer mensen het ov in krijgen. Foto: Shutterstock

De gemeente Amsterdam investeert 7,5 miljoen euro extra in het openbaar vervoer. Zo komen er betere haltes, meer bussen en een goede aansluiting van het ov op de fiets. De gemeente hoopt hiermee de bereikbaarheid te verbeteren en meer mensen in de bus, metro of tram te krijgen.

Het aantal reizigers in buurten met veel nieuwbouw neemt toe, stelt de gemeente. Mede daarom krijgt het ov op sommige plekken een fikse upgrade. Zo worden onder andere de ruimtes rondom metrostations in Zuidoost opgeknapt, komt er meer ruimte voor de fiets bij metrostations in Nieuw-West en wordt in de Sluisbuurt een tramhalte verbreed. In zowel Noord, Nieuw-West als Zuidoost komen er bij ov-haltes meer parkeerplekken voor de fiets.

“Veel mensen zijn afhankelijk van de metro, bus en de tram”, legt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit) de beweegreden achter het besluit uit. “Maar ook in de toekomst hebben we het openbaar vervoer hard nodig, omdat het steeds drukker wordt in de stad. Met deze nieuwe maatregelen wil ik zorgen dat meer mensen prettig met het openbaar vervoer kunnen reizen.”

Nachtmetro

Tot slot wordt onderzocht of het mogelijk is om metro’s in de weekende ook ’s nachts te laten rijden, een langgekoesterde wens van zowel het college als van veel inwoners. Tot op heden is dat door een gebrek aan personeel niet mogelijk gebleken. Ook wordt er ’s nachts vaak aan het metronetwerk gewerkt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.