Evaluatierapport

Commissie: voorlichtingsfolder Haarlems parkeerreferendum was niet neutraal

Foto: burgemeester Jos Wienen
Burgemeester Jos Wienen is het niet geheel eens met de kritiek van de commissie. Foto: ANP, Remko de Waal.

De gemeente Haarlem heeft haar inwoners een te gekleurde voorlichtingsfolder voorgeschoteld bij het parkeerreferendum van 6 maart 2024. Dat concludeert de referendumcommissie van de gemeente in een evaluatierapport. Bij dat referendum stemden bewoners massaal tegen de plannen van de gemeente om betaald parkeren in elf wijken uit te breiden. 

De commissie was in september 2023 al “zeer kritisch” over de tekst in de flyer omdat deze niet neutraal genoeg was. Zo werd er een tijdpad geschetst dat afkomstig was van de beleidsnota over het betaald parkeren. Daarin werden bijvoorbeeld meer ruimte voor groen, speelruimte voor kinderen en ruimte voor fietsparkeren genoemd. Om die dingen voor elkaar te krijgen is echter meer nodig dan alleen het uitbreiden van betaald parkeren, schreef de commissie destijds. “Daarom moet zulke informatie niet opgenomen worden in een neutrale informatiefolder, die immers vooral moet toezien op feitelijke informatie.”

Gebrek aan kennis

Dit advies is slechts deels opgevolgd, concludeert de commissie nu. “Wij constateren een gebrek aan kennis of althans sterk uiteenlopende interpretaties over wat neutrale en objectieve informatie is”, schrijft de commissie. Ook heeft de gemeente niet gereageerd op het advies. “Wij stellen het in het algemeen op prijs om een reactie te krijgen op onze adviezen, zeker in het geval hiervan wordt afgeweken.”

Verder is de campagne en de stembugsgang “goed, maar niet probleemloos verlopen”, aldus de evaluatie. Zo was er maar weinig tijd voor de subsidieaanvragen en waren er meerdere eindverantwoordelijken voor het proces. “Personele wisselingen komen altijd en overal voor, maar de rol van projectleider veronderstelt naar onze mening meer continuïteit”, schrijven de commissieleden.

Reactie burgemeester

Volgens burgemeester Jos Wienen hadden de personele wisselingen er onder meer mee te maken dat een van de projectleiders een andere baan had gevonden. “Zo is dat gelopen, ik weet niet of je dat echt kan veranderen en of dat echt problematisch is”, zei hij donderdag tijdens een commissievergadering. Ook ziet hij niet in wat het probleem is met het maar deels opvolgen van het advies over de tekst in de flyer. “Zo gaat dat met adviezen. Je kunt hoogstens zeggen: we zouden meer toelichting willen hebben en die kunnen we ook geven als dat nodig is”, aldus Wienen. “Maar er is wel over nagedacht: er zit niet een stel mensen wat maar wat doet.”

Er zit niet een stel mensen wat maar wat doet

De burgemeester vindt daarnaast dat er meer reflectie had moeten zijn bij de commissie wat betreft de kritiek op het hoge tempo van het referendum. “Daar gaat de raad over, niet het college. ”

Het college van Haarlem komt nog met een schriftelijke reactie. Ook belooft Wienen dat kritische punten over de referendumverordening zullen worden meegenomen, en dat er zo snel mogelijk een aanpassing komt van hoe dingen nu geregeld zijn.

Het referendum

De Haarlemmers konden in maart dit jaar hun mening geven over het nieuwe parkeerplan van de gemeente. Met de plannen, die onder meer gingen over het uitbreiden van betaald parkeren in elf wijken, wilde de gemeente het autogebruik in de gemeente terugdringen.

Omdat een grote meerderheid (81 procent) van de inwoners tegen de plannen was, schortte de gemeenteraad de plannen op. De gemeenteraad wilde daarop opnieuw in “gesprek” met de inwoners om te begrijpen waarom ze tegen de plannen stemden en om zelf met andere oplossingen voor parkeerproblemen in de stad te komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink