PREVENTIEVE VEILIGHEID

Kamer neemt PVV-motie aan: ‘NS moet boete van 500.000 euro investeren in bodycams’

Bodycam
Een type bodycam dat wordt gebruikt door NS. Beeld ter illustratie. Foto: NS

Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt de boete van 500.000 euro, die NS kreeg opgelegd vanwege “ondermaatse prestaties”, besteed aan de aanschaf van bodycams voor treinpersoneel. Een motie hierover, die werd ingediend door de beoogde coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB, werd deze week aangenomen in de Kamer.

NS kreeg de boete opgelegd door voormalig demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van IenW vanwege de “ondermaatse prestaties” op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Breda. De staatssecretaris had nog voor haar zwangerschapsverlof bekendgemaakt dat de opgelegde boete aan NS niet ten koste mag gaan van de dienstverlening.

Veiligheid

Het was echter nog niet bekend waarin NS de 500.000 euro zou investeren. Maar als het aan PVV, VVD, NSC en BBB ligt wordt dat geld geïnvesteerd in veiligheid, zoals extra bodycams voor NS-personeel.

“Het aantal veiligheidsincidenten neemt fors toe en bodycams kunnen een bijdrage leveren aan preventieve veiligheid en de opsporing van daders”, zegt PVV-Kamerlid Hidde Heutink en initiatiefnemer van de motie tegenover Mobiliteit.nl. Volgens Heutink is de inzet van bodycams “helaas broodnodig” om het veiligheidspersoneel en de reiziger in de trein beter te kunnen beschermen.

Heutink meldt dat het voorstel om 500.000 euro te investeren in bodycams voor NS-personeel alleen nog moet worden goedgekeurd door consumentenorganisaties, zoals Rover.

Mooi gebaar

NS laat bij monde van een woordvoerder weten blij te zijn dat er nu vanuit Den Haag zoveel urgentie is op het onderwerp veiligheid in de trein. “De tussentijdse feedback over de bodycams die wij hebben teruggekregen van onze testmedewerkers is positief ontvangen”, aldus NS.

NS noemt het verder een “mooi gebaar” vanuit de politiek om het boetegeld te investeren in de uitbreiding van de proef met bodycams. De vervoerder zal zich dan ook neerleggen bij het besluit om het geld daaraan te spenderen.

Sinds begin dit jaar loopt er een proef waarbij NS-personeel “op vrijwillige basis” bodycams draagt. Zo’n 120 hoofdconducteurs en servicemedewerkers van NS dragen sinds halverwege januari een bodycam waarmee NS de “veiligheid en het veiligheidsgevoel” van medewerkers hoopt te vergoten. Binnenkort worden de eerste resultaten geëvalueerd.

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl