Inkoopstrategie

Boetes voor nieuwe doelgroepenvervoerder Rotterdam bij niet halen KPI’s

Ingang stadhuis Rotterdam
Ingang van het Rotterdamse stadhuis. Foto: Shutterstock

De nieuwe vervoerder die vanaf maandag 21 juli 2025 verantwoordelijk is voor de uitvoering van het doelgroepenvervoer in Rotterdam, kan financiële sancties tegemoet zien als Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) niet gehaald worden. Tenminste, als het aan de Rotterdamse gemeenteraad ligt. Eind april is er een motie aangenomen die het college van burgemeester en wethouders (B&W) daartoe oproept. 

De motie is ingediend door PvdA, GroenLinks, 50Plus en SP en heeft als doel om de kwaliteit van het vervoer tijdens de opdracht beter te waarborgen. Vorige maand stelde het Rotterdamse college de inkoopstrategie voor het doelgroepenvervoer vast. Het vervoer ligt momenteel nog bij Trevvel, maar het contract loopt volgend jaar zomer af.

Volgens gemeenteraadslid Dennis Tak (PvdA) is de inkoopstrategie echter nog onvolledig. “Er waren een paar fundamentele zaken niet uitgewerkt”, zei Tak daarover tijdens een vergadering in de gemeenteraad. Daaronder zijn de Kritische Prestatie Indicatoren en eventuele boetes als deze niet gehaald worden. “In het document staat dat we dat later gaan uitwerken, terwijl je dat juist hartstikke scherp moet hebben op het moment dat je de aanbesteding in de markt zet.”

Uitstapclausule

Daarom diende Tak, gesteund door Astrid Kockelkoren (GroenLinks), Ellen Verkoelen (50Plus) en Theo Coskun (SP), een motie in om het niet halen van doelen te kunnen bestraffen. Deze motie werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Ook wil Tak dat de KPI’s openbaar worden, iets wat momenteel niet het geval is omdat het soms gaat over bedrijfsgevoelige informatie. “Er gaan meer KPI’s komen dan we er hadden. Een aantal zullen openbaar zijn”, gaf verantwoordelijk wethouder Ronald Buijt aan tijdens de gemeenteraadsvergadering. Ook roept de motie op om een zogeheten uitstapclausule in het nieuwe contract op te nemen, mochten de prestaties tegenvallen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.