Zero-emissievervoer EBS

Grootste stekkerbusremise opent poort in Purmerend

V.l.n.r. Gerard Slegers, Coen Lageveen, Kaj Mook en Wilko Mol tijdens de openingshandeling van de nieuwe stallingslocatie in Purmerend. Foto: EBS/gemeente Purmerend

Busvervoerder EBS heeft in Purmerend zijn nieuwe stallingslocatie geopend. De remise beschikt over 128 laadplekken en 7.000 vierkante meter aan zonnepanelen. Volgens de gemeente gaat het om de grootste en meest geavanceerde zero-emissie stallingslocatie in Nederland.

EBS verzorgt het openbaar vervoer in Zaanstreek-Waterland onder de naam MeerPlus. “De nieuwe stalling in Purmerend maakt het, samen met de stalling in Zaandam, mogelijk om het openbaar vervoer in Zaanstreek-Waterland volledig emissievrij uit te voeren”, zegt Gerard Slegers van de Vervoerregio Amsterdam.

EBS heeft daartoe 128 laadplekken ingericht op het 38.000 vierkante meter grote terrein. Een deel van de stroom voor de laadplekken wordt opgewekt door de meer dan 2.000 zonnepanelen op het dak. Overtollige stroom wordt tijdelijk opgeslagen in twee enorme batterijen met een gezamenlijke capaciteit van 2,15 MWh. Ook maakt EBS gebruik van batterijopslag om de druk op het elektriciteitsnet te verlichten. “Door slimme technieken gaat er zo min mogelijk van onze zelf opgewekte elektriciteit verloren”, zegt Kaj Mook, concessiemanager bij EBS.

Boete

EBS verwacht dat de vloot van tweehonderd elektrische bussen voor het einde van dit jaar operationeel is. Door leveringsproblemen is dat veel later dan aanvankelijk gedacht. De Vervoerregio Amsterdam besloot daarom eerder dit jaar een boete op te leggen aan de vervoerder.

De nieuwe stalling in Purmerend werd donderdag geopend. Naast Slegers en Mook waren daarbij ook de Purmerendse wethouder Coen Lageveen en EBS-ceo Wilko Mol aanwezig.

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group