EK-vervoer

Duitse politie controleert 750 met trein reizende Oranjefans aan de grens

Oranjefans in het stadion. Foto: Shutterstock, Vlad1988

De Duitse politie heeft in de aanloop naar de eerste wedstrijd van Oranje op het EK voetbal in Duitsland 750 voetbalsupporters gecontroleerd die vanuit Nederland met de trein naar Duitsland reisden. De controle was onderdeel van een bredere actie, waarbij bijna 5.000 Oranjefans werden gecontroleerd.

Het voetbaltoernooi in Duitsland gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. De grenscontroles zijn bedoeld om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig, het land binnenkomen. Rijkswaterstaat had automobilisten die dit weekend naar Duitsland reisden al gewaarschuwd rekening te houden met extra drukte en vertraging door de controles bij de grens.

Volgens de politie reageerden de Nederlandse voetbalfans over het algemeen vriendelijk en begripvol op de controles. “De algemene sfeer was er een vol verwachting voor het toernooi”, zegt de politie. In Bad Bentheim bleek een 25-jarige Nederlander vijftig rookbommen bij zich te hebben. Deze zijn in beslag genomen.

14.000 controles

In totaal controleerde de politie tussen zaterdagochtend en zondagmiddag 14.000 mensen die vanuit Nederland naar de Duitse deelstaat Nedersaksen reisden. Vier mensen werd de toegang tot het land geweigerd, maar dit had volgens de politie niets met het voetbal te maken.

Het Nederlands elftal speelde zondagmiddag in Hamburg de eerste groepswedstrijd op het toernooi tegen Polen. Nederland won de wedstrijd met 1-2.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP