Werkzaamheden

Bom uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij werkzaamheden station Leeuwarden

Vernieuwde GTW op Leeuwarden (Stefan Verkerk Fotografie en Webdesign 2020)
Foto: Station Leeuwarden. Foto ter illustratie. Arriva

Bij werkzaamheden rond het station van Leeuwarden is in de nacht van zaterdag op zondag een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Die is direct tot ontploffing gebracht, laat ProRail weten. De bom werd gevonden “op een spoorterrein in de buurt van Leeuwarden”, zegt een woordvoerder van de spoorbeheerder.

Voor de ontmanteling van de bom is de planning van de werkzaamheden aan het spoor aangepast. Daardoor rijden er ook maandag gedurende een groot deel van de dag geen treinen tussen Leeuwarden en Harlingen. Op dat traject lag het treinverkeer dit weekend stil door werk aan het spoor, maar de verwachting was dat er maandag weer treinen konden rijden. Volgens ProRail kan het treinverkeer tussen beide Friese steden nu pas aan het einde van maandagmiddag worden hervat. Spoorvervoerder Arriva zet vervangende bussen in.

Het overige treinverkeer dat dit weekend wegens werkzaamheden stillag, namelijk dat tussen Leeuwarden en Stavoren en tussen Leeuwarden en Heerenveen, kan maandag wel volgens planning worden opgestart. Wel wordt dan elders in Friesland gewerkt aan het spoor. De NS had eerder al aangekondigd dat er van maandag 23 oktober tot en met zondag 29 oktober geen treinen rijden tussen Akkrum en Leeuwarden. Ook de sprinter tussen Leeuwarden en Zwolle rijdt in die periode niet.

Vernieuwingswerkzaamheden

Volgend weekend zijn er opnieuw werkzaamheden tussen Leeuwarden en Harlingen Haven en Leeuwarden en Stavoren. Het gaat om “verschillende vernieuwingswerkzaamheden”, meldde de NS eerder. Op en rond station Leeuwarden worden onderdelen van het spoor vernieuwd en wordt gewerkt aan de overkappingen van het perron.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP