KILOMETERS EXTRA METROSPOOR

Rover adviseert ministerie van IenW: ‘Trek de Noord/Zuidlijn door tot aan Hoofddorp’

Metrostation Rokin
Metrostation Rokin in Amsterdam, onderdeel van de Noord/Zuidlijn. Beeld ter illustratie. Foto: HollandFoto / Shutterstock

Reizigersvereniging Rover wil dat de verbinding tussen Amsterdam en Haarlemmermeer wordt uitgebreid. Rover heeft een lijst met gewenste maatregelen aangeboden aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In de zienswijze staat een aanbeveling om de Noord/Zuidlijn kilometers door te trekken naar Schiphol en Hoofddorp.

Het ministerie van IenW, de provincie Noord-Holland en de gemeentes Amsterdam en Haarlemmermeer onderzoeken de toekomst van het ov tussen Amsterdam en Haarlemmermeer. Daarbij moet volgens Rover ook worden gekeken naar de mogelijkheden om de Noord/Zuidlijn door te trekken.

Volgens Rover, die een aanbeveling doet op aanvraag van het ministerie, biedt het uitbreiden van de metroverbinding in de regio Amsterdam veel kansen om de Randstad goed bereikbaar te houden. Daarbij kan er volgens Rover worden gekeken naar een nieuwe Schipholtunnel voor sprinters of nieuw, snel HOV-busvervoer.

Conceptnotitie

Inmiddels is er een conceptnotitie opgesteld waarin staat welke varianten worden onderzocht en waar deze varianten op worden getoetst in de milieueffectrapportage. Op basis van deze conceptnotitie heeft Rover een zienswijze gepresenteerd waarin de organisatie aangeeft het meeste te zien in het doortrekken van de Noord/Zuidlijn.

“Gezien de grote bereikbaarheidsopgaven is een metroverbinding essentieel. Dit alternatief biedt voor de reiziger op korte termijn de beste verbeteringen in het vervoersaanbod”, schrijft Rover aan het ministerie van IenW.

De reizigersvereniging pleit ervoor om de Noord/Zuidlijn door te trekken naar Hoofddorp via het huidige ov-knooppunt Schiphol Noord en station Schiphol Airport. “Daarbij zou een traject ten zuiden van de A4 onderzocht moeten worden omdat dit waarschijnlijk sneller te realiseren is dan een trace via de druk bewoonde noordkant”, stelt Rover.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl