VERVOERREGIO AMSTERDAM

Amstelveen krijgt zijn zin: tram naar Amsterdam centrum moet in GVB-concessie

Tram
Een tram in het centrum van Amsterdam. Beeld ter illustratie. Foto: Yau Ming Low / Shutterstock

De regioraad van de vervoerregio Amsterdam heeft twee moties aangenomen die een rechtstreekse tramverbinding van Amstelveen naar het centrum van Amsterdam moeten beklinken. De moties werden ingediend door de Amstelveense fracties van de PvdA en D66 en worden meegenomen in de nieuwe concessie van vervoerder GVB.

De concessie waar de Vervoerregio Amsterdam en GVB momenteel aan werken, heeft de duur van elf jaar. In die elf jaar zal moeten blijken of een directe verbinding tussen Amstelveen en het centrum van Amsterdam, een toevoeging is aan het ov-netwerk in de regio Amsterdam.

Niet alles overlaten aan Amsterdam

Arnout van Den Bosch (PvdA) diende een motie in waarin hij meer aandacht vroeg voor de Amstelveense belangen van de nieuwe concessie. Beslissingen over openbaar vervoer dat naast Amsterdam ook in dertien andere gemeenten (waaronder Haarlemmermeer, Zaanstad en Purmerend) rijdt, kunnen niet alleen worden overgelaten aan Amsterdams bestuur. “Amstelveen moet ook betrokken zijn bij de afspraken die met het GVB worden gemaakt”, aldus het PvdA-raadslid tegenover het Amstelveens Nieuwsblad.

In het concept met eisen waaraan GVB in een nieuwe concessie moet voldoen, stond dat trams van buiten de Ring van Amsterdam op den duur niet meer op een aantal haltes in de binnenstad mogen stoppen. Het gaat onder meer om de haltes Vijzelstraat, Utrechtsestraat, het Damrak en de Leidsestraat. Raadslid Van den Bosch en zijn D66-collega Ben Idder noemen de eisen uit de conceptversie niet in het belang van de reizigers. Nu de twee moties van de regioleden zijn aangenomen, hopen ze dat er snel weer kan worden doorgereden naar de Amsterdamse binnenstad.

Momenteel rijdt tram 5 naar het centrum van Amstelveen en tram 25 naar Westwijk en binnenkort naar Uithoorn. Daar komt binnenkort dus nog een rechtstreekse verbinding met het centrum van Amsterdam bij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl