Minder hinder in Bedum

Vrachtverkeer naar FrieslandCampina mag voortaan via Melkweg

Foto: vrachtwagen van FrieslandCampina.
Een vrachtwagen van FrieslandCampina. Foto: Shutterstock, Bjoern Wylezich.

Vrachtverkeer van en naar zuivelfabriek FrieslandCampina in Bedum kan sinds vrijdag 17 mei rijden over de Melkweg. De nieuwe ontsluitingsweg moet zorgen voor minder hinder van vrachtwagens in het centrum van Bedum. De zuivelfabriek is nu verbonden met de aansluiting bij de Sint Annerweg (N993). Bestuurders openden de weg door de proosten met een glas melk.

Gedeputeerde Mobiliteit Johan Hamster opende de nieuwe weg. “Met de aanleg van de ontsluitingsweg om Bedum is de wens van de inwoners, om doorgaand vrachtverkeer uit de kom van het dorp te weren, ingewilligd”, aldus Hamster. “Vanaf vandaag hebben Bedummers een stuk minder hinder van geluidsoverlast en vrachtverkeer door het dorp. De dorpskern van Bedum is een stuk veiliger en leefbaarder.”

De ruim drie kilometer lange ontsluitingsweg is overigens niet alleen voor vrachtverkeer bedoeld: ook auto’s en motoren mogen er rijden. De weg heeft een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur en loopt vlak langs de spoorlijn tussen Delfzijl en Groningen. Voor de aanleg van de Melkweg zijn in samenwerking met ProRail drie onbewaakte spoorovergangen weggehaald, en een spooronderdoorgang toegevoegd. Ook is er een beweegbare brug over het Boterdiep geplaatst.

Opening

Bij de opening reed een stoet met een oude melkwagen, een waterstofvrachtwagen en twee oldtimer trekkers mee. Johan Hamster, Carl Eric Grootendorst (locatieverantwoordelijke bij FrieslandCampina), Stefan van Keijzerswaard (wethouder Het Hogeland) openden de weg symbolisch door te proosten met een glas melk.

Foto: Provincie Groningen, Absolut fotografie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink