Vier maanden cel voor mishandeling taxichauffeur

Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia
Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Een man die een taxichauffeur met een helm tegen het hoofd sloeg, moet daarvoor vier maanden de cel in. Hij werd eigenlijk verdacht van poging tot doodslag. Maar volgens de rechter was de kans erg klein dat de taxichauffeur door een klap met een helm zou komen te overlijden. Dat de man zou hebben gehandeld uit noodweer wilde er bij de rechtbank echter ook niet in.

Het incident vond begin dit jaar plaats in Amsterdam. Daar kregen een scootterrijder en een taxichauffeur het met elkaar aan de stok. De verkeersruzie bleek met woorden alleen niet op te lossen. De chauffeur spuwde op enig moment naar de andere man. Die maakte op zijn beurt met de helm in de hand een zwiepende beweging richting de chauffeur. Die werd aan zijn hoofd geraakt, zakte in elkaar en moest overgeven. Ook raakte hij door de aanval buiten bewustzijn.

Breuken aan schedel en oogkassen

Voor de andere man was dat het uitgelezen moment om weer op zijn scooter te stappen en weg te rijden. De taxichauffeur moest in het ziekenhuis aan zijn verwondingen worden behandeld. Hij hield twee bloedingen in zijn hersenen en meerdere breuken in zijn schedel en oogkassen aan de aanvaring over. Een kleine week later werd de verdachte alsnog aangehouden.

De officier van justitie nam de zaak hoog op en stelde dat de scooterrijder met zijn uithaal de taxichauffeur om het leven had kunnen brengen, of hem tenminste zwaar lichamelijk letsel wilde toebrengen. De kans bestond immers dat de dood zou intreden als gevolg van één harde klap met een helm tegen het hoofd en dat had de man zich moeten bedenken. Maar dat vindt de rechter een brug te ver. De gevolgen voor de taxichauffeur maken wel duidelijk dat hij hard is geraakt, maar dat dit tot zijn dood had kunnen leiden, is daarmee nog niet aangetoond.

Nog steeds klachten

Dat de man de taxichauffeur opzettelijk zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht, vindt de rechter wel bewezen. Bloedingen in de hersenen en breuken in het gezicht ontstaan immers niet zomaar. Hij moest vier dagen in het ziekenhuis blijven en aanvankelijk werd zijn hersteltijd ingeschat op drie maanden. Maar hij zou nog steeds klachten hebben. En vanwege zijn letsel legde het CBR hem een rijontzegging op, waardoor hij niet als taxichauffeur kon werken.

Voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel krijgt de man een gevanggenisstraf opgelegd van acht maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook krijgt hij een proeftijd van twee jaar. Gaat hij in die periode nog eens in de fout, dan mag hij ook het voorwaardelijke deel van zijn straf uitzitten. Omdat hij tijdens het incident heeft laten zien agressief te kunnen reageren, moet hij daarvoor worden behandeld. Ook moet hij de taxichauffeur een schadevergoeding van ongeveer 12.500 euro betalen.

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.