Ook variabele snelheid op A270 Eindhoven–Helmond

De provincie Noord-Brabant stelt vanaf 1 september een variabele maximumsnelheid met een maximum van 130 km/uur in op de autosnelweg A270 tussen Eindhoven en Helmond. Belangrijke reden is dat TNO – Automotive hierdoor de weg kan blijven gebruiken als testomgeving.

Overdag tussen 7.00 en 23.00 uur mag het verkeer op de A270 130 km per uur rijden. In de nachtelijke uren (23.00 – 7.00 uur) geldt een maximum snelheid van 100 km per uur. Door het instellen van een lagere snelheid in de nachtelijke uren voldoet de A270 aan de richtlijnen voor geluid en luchtkwaliteit voor autosnelwegen. Met deze nieuwe variabele snelheid blijft de weg overdag geschikt voor TNO – Automotive als belangrijke testomomgeving voor autosnelwegen in Nederland. Speciale mottoborden moeten weggebruikers er extra toe aanzetten om zich met name ’s nachts aan de maximum snelheid te houden.
GS hadden eerder besloten de snelheid terug te brengen tot 100 km per uur. Tegen dit verkeersbesluit zijn twee bezwaarschriften ingediend. TNO – Automotive gaf aan dat door het verlagen van de snelheid de A270 niet meer geschikt is als unieke testomgeving voor onderzoeken naar verkeersveiligheid en doorstroming. De bewonersvereniging Heikampen wilde met het oog op de overlast van geluid en de verkeersveiligheid juist dat op de gehele A270 maximaal 80 km per uur gereden mocht worden. ‘Er is o.a. door de provincie veel geïnvesteerd om de A270 als testomgeving te kunnen gebruiken door TNO-Automotive, maar we hebben ook begrip voor de vraag vanuit de omgeving voor het verlagen van de snelheid ‘, aldus motiveert Gedeputeerde Van Heugten het herziene besluit.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.