CROW pleit voor vrachtverkeer op de busbaan

Door (schoon) vrachtverkeer op de busbaan naar het centrum van een stad te laten rijden, vermindert niet alleen de drukte in het verkeer, maar ontstaat er ook een positief effect op de luchtkwaliteit. De verkeersbijdrage aan fijn stof en stikstofdioxide in de lucht op lokaal niveau kan afnemen tot 20 procent.

De nieuwe publicatie ‘(Schoon) vrachtverkeer op busbanen’ van het kennisprogramma Solve (Snelle oplossingen voor lucht en verkeer) van CROW beschrijft deze maatregel. De nieuwe publicatie zet de mogelijkheden van de maatregel ‘vrachtverkeer op busbanen’ voor de luchtkwaliteit op een rij. Ook komen randvoorwaarden, voorbeelden en implementatie van de maatregel aan bod. De doelstelling is het verbeteren van de doorstroming en daarmee de verbetering van de luchtkwaliteit, zonder dat de betrouwbaarheid en de punctualiteit van het openbaar vervoer in het geding komen. De lokale omstandigheden bepalen of en onder welke condities het vrachtverkeer op de busbanen wordt toegelaten, aldus CROW.
Om een beeld te krijgen van de effecten op de luchtkwaliteit en om deze te kunnen vergelijken met andere maatregelen, zijn 45 veel voorkomende situaties doorgerekend. De berekeningen geven aan dat, afhankelijk van de omstandigheden, de verkeersbijdrage aan fijn stof en stikstofdioxide in de lucht op lokaal niveau kan afnemen tot 20 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.