Na goedkeuring RDW

Studenten mogen openbare weg op met zelfgebouwde waterstofauto

Eco-Runner XIV
De Eco-Runner XIV. Foto: Eco-Runner Team Delft

Studenten van de TU Delft mogen voor het eerst met een zelfgebouwde waterstofauto de openbare weg op. Na een reeks testen hebben ze daar goedkeuring voor gekregen van de RDW. “Dit betekent dat wij een officieel nummerbord van de RDW ontvangen”, laat Isabel Zijlmans van studententeam Eco-Runner weten.

De toestemming van de overheidsdienst was onmisbaar voor de plannen van het team. De studenten willen volgende week proberen een wereldrecord te vestigen door rondjes te rijden langs de Friese elf steden. Ze hebben berekend dat het mogelijk moet zijn om op 1,45 kilo waterstof een afstand van 2056 kilometer af te leggen. Dat zou een flinke aanscherping zijn van het huidige record. Dat staat op de openbare weg op 1360 kilometer op één tank waterstof en is in handen van het grote Toyota.

Het team heeft al vaker wereldrecords gevestigd, maar nog nooit met een auto die de gewone weg op mag. Met hun compacte Eco-Runner XIV willen ze vanaf maandag 17 juni laten zien dat veiligheid en efficiëntie goed samen kunnen gaan.

Certificering

De testen waren met anderhalve dag sneller afgerond dan verwacht, vertelt teamlid Nico Datema. Hij was verantwoordelijk voor de certificering. “We hadden een hele lijst gemaakt van testen die nodig zouden zijn, maar een aantal daarvan bleek niet relevant voor ons.” Tot de overbodige controles behoorde bijvoorbeeld een test om aan te tonen dat de auto binnen een straal van 12 meter kan draaien. De inspecteur keek naar het voertuig van circa 3 meter lang en zei: “Ik geloof wel dat hij dat haalt”, vertelt Datema.

Toch leverden de testen ook wat uitdagingen op. “De remtesten bijvoorbeeld: we moesten laten zien dat we in het geval van een storing ook voldoende kunnen remmen met alleen de voorwielen of alleen de achterwielen.” Om dat te kunnen aantonen, moesten de studenten hun remsysteem tijdelijk aanpassen. “Daar hadden we geen rekening mee gehouden.”

De route langs de steden van de Elfstedentocht is niet willekeurig: de beroemde schaatstocht is al 27 jaar niet verreden, doordat het ijs met de huidige temperaturen niet sterk genoeg meer wordt. Zo vestigen de studenten de aandacht op klimaatverandering en daarmee samenhangend op de noodzaak om milieuvriendelijke brandstoffen te ontwikkelen. Waterstof is zo’n schone bron, mits gemaakt met duurzaam opgewekte elektriciteit. Het gebruik levert geen enkele directe CO2-uitstoot of luchtvervuiling op.

Auteur: ANP