Pilot

E-bikers in Súdwest-Fryslân vanaf mei gecontroleerd op snelheid

Friesland e-bikes
E-bikers in de gemeente Súdwest-Fryslân kunnen vanaf 1 mei gecontroleerd worden op hun maximumsnelheid en fietsvaardigheid. Lydia Annema

De gemeente Súdwest-Fryslân gaat vanaf 1 mei controleren op het gebruik van opgevoerde e-bikes. De pilot duurt zes maanden en het college stelt hier 150.000 euro vanuit het Ontwikkelfonds voor beschikbaar. Het geld wordt onder meer gebruikt om externe controleurs in te huren, die op willekeurige momenten en locaties controles gaan uitvoeren.

Tijdens de controles worden de e-bikes gecheckt op de maximumsnelheid en er wordt gekeken naar de rijvaardigheid van de fietser. Bij twijfel krijgt de fietser eerst een waarschuwing. De controleurs registreren dan wel persoonsgegevens zodat op een later moment nagekeken kan worden of de fiets weer is teruggezet naar de normale maximum snelheid van 25 km/u. Tijdens één van de controlefietsdagen, maandelijks op de eerste maandag van de maand, moeten de gewaarschuwde fietsers zich melden op een centraal punt op de fiets nogmaals te checken. Ook moeten zij dan enkele rijvaardigheidsoefeningen doen en krijgen zij een korte training specifiek op het te ontwikkelen punt.

Rollenbank

Wethouder Mobiliteit Michel Rietman ziet het liefst een rollenbank voor elektrische fietsen komen. Hierover is in de Tweede Kamer al gesproken. Vooralsnog is die mogelijkheid er nog niet. “Het belangrijkste wat we met deze maatregel willen we bereiken, is dat jong en oud zich weer veilig op de fietspaden voelt. Naast ouderen willen we ook ouders met jonge kinderen blijven stimuleren om de fiets te pakken, want het is gezond en je krijgt meer mee van de prachtige omgeving waarin we leven”, aldus Rietman.

Het probleem van Súdwest-Fryslân zit ‘m volgens de gemeente niet zo zeer in het gebruik van elektrische fietsen, maar in de vele opgevoerde modellen. “In Duitsland is één op de drie e-bikes opgevoerd en in België wordt die spontaan aangeboden door fietsdealers. Het zou naïef zijn te denken dat dat hier niet gebeurt. En als bijvoorbeeld ouderen op een opgevoerde elektrische fiets voorbij ‘racen’ dan kan ik me voorstellen dat andere fietsgebruikers hiervan schrikken”, refereert Rietman naar een artikel van CROW-fietsberaad uit 2019.

Steeds meer klachten

Met de toename van het gebruik van elektrische fietsen krijgt de gemeente steeds meer klachten binnen van overige fietsgebruikers. Zij vinden dat ze onstuimig hard voorbij worden gereden door fietsers op een elektrische fiets. Het college van de Friese gemeente gaat hierin mee en neemt maatregelen om de fietsveiligheid in de gemeente te borgen. “We hebben een prachtige, uitgestrekte gemeente die zich perfect leent voor de fiets. Bovendien is fietsen gezond, dat willen we blijven stimuleren. Helaas zien we dat door een onveilig gevoel op het fietspad steeds minder mensen de fiets pakken”, laat Rietman weten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.