MAG ELDERS WEL

RET zet met scootmobielverbod kwaad bloed bij Rotterdamse gemeenteraad

De halte blijft leeg voor gebruikers met een scootmobiel nu deze definitief niet meer zijn toegestaan in de Rotterdamse tram. awf8 / Shutterstock

Rotterdam maakt zich op voor een debat over het verbod op scootmobielen in trams. Vervoerder RET heeft zich met het uitspreken van een verbod, de woede van de Rotterdamse gemeenteraad op de hals gehaald. De PvdA heeft een debat over de kwestie aangevraagd, met steun van een meerderheid van de raad. Volgens RET was er altijd al een verbod op scootmobielen in de tram, maar werd daar niet op gehandhaafd.

De Rotterdamse gemeenteraad was niet bekend met het verbod en wil een debat over de situatie, ook om te kijken naar mogelijke oplossingen. Ook de vereniging van ouderenbonden, Stichting OSO-Rotterdam, en de Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam (VGR) stellen in het AD dat ze niet eerder op de hoogte waren van een scootmobielverbod in de tram.

Volgens RET was er altijd al een verbod op het meenemen van scootmobiels in de tram, maar werd dat oogluikend, onder het mom van ‘gedoogbeleid’, toegestaan.

RET schaft duidelijkheid

Ook onder het personeel van RET bestond onduidelijkheid over de regels voor het toelaten van scootmobielen in trams. Daarom besloot RET de regels scherp te stellen. Het gevolg is dat trams vanaf nu niet meer mee mogen in de tram, tenzij deze kan worden opgevouwen.

Om opnieuw verwarring te voorkomen over wat er nu precies wel en niet mee mag in de trams, bussen en metro’s van RET, wijst de vervoerder naar een speciale pagina waarop alle huisregels worden uitgelegd.

Wél toegestaan in Amsterdam, Den Haag en Utrecht

Ondanks dat RET zelf zegt te streven naar toegankelijker ov voor mindervaliden, is een reiziger in een scootmobiel beter af in Amsterdam, Den Haag of Utrecht, blijkt uit navraag van Mobiliteit.nl.

“Tot een bepaalde grootte mogen scootmobielen gewoon mee in de Amsterdamse trams”, zegt een woordvoerder van GVB. De scootmobiel mag maximaal 120 centimeter lang, 70 centimeter breed en 109 centimeter hoog zijn. Als de scootmobiel binnen die afmetingen valt, “dan kan deze mee”, aldus GVB.

In Den Haag is de scootmobiel gewoon welkom in de tram. “Ja hoor, die mag gewoon mee bij ons”, stelt de woordvoering van HTM. “We hebben alleen ook nog een wat ouder type tram rijden met een trappetje. In die trams kan de scootmobiel helaas dus niet mee.”

Ook in Utrecht is het meenemen van een scootmobiel toegestaan in de tram “indien er voldoende capaciteit beschikbaar is”, stelt vervoerder U-OV. De maximale afmetingen van de scootmobiel zijn bij de Utrechtse vervoerder gelijk aan die van GVB.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl