Eén op de vier Belgen rijdt en belt met gsm in de hand

Een peiling van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid BIVV laat zien dat nog steeds veel automobilisten – al dan niet handsfree – bellen tijdens het rijden. Vooral in de leeftijdsklasse 30-49 jaar is bellen meer regel dan uitzondering.

Zo verklaart 26 % van de automobilisten dagelijks te telefoneren achter het stuur zonder handsfree kit. En 24 % leest sms’jes terwijl ze rijden en 16 % versturen ze. Meer dan 52 % van de mannen verklaart te bellen tijdens het rijden, tegenover 43 % van de vrouwen. Van de 30- tot 49-jarigen combineert 55 % rijden en bellen, tegenover 48 % van de bestuurders jonger dan 30, en 40 % in de leeftijdsgroep vanaf 50 jaar.
Slechts 29,5 % van de personen die bellen tijdens het rijden beschikt over een handenvrije kit, die ze trouwens niet altijd gebruiken (slechts 61 % van de bezitters van zo’n kit maakt er ook systematisch gebruik van).

Meer dan 18 % van de bestuurders neemt altijd of bijna altijd op als hun gsm rinkelt in de auto. 26 % van de ondervraagde personen verklaart dat ze nooit of bijna nooit de wagen aan de kant zetten als ze worden opgebeld. 28 % gebruikt de gsm daarentegen enkel als ze voor het rode licht of in de file staan.
Uit meerdere studies blijkt dat bellende bestuurders 2 tot 9 keer meer risico op een ongeval lopen dan niet-telefonerende bestuurders, aldus het verkeersveiligheidsinstituut. De risico’s van bellen en rijden zijn vergelijkbaar met een alcoholpercentage van 0,8 % in het bloed. Opvallend is dat het risico bij gebruik van een handsfreekit bijna even groot is als wanneer men belt met de gsm in de hand. Het onderzoek vormde aanleiding tot een nieuwe voorlichtingscampagne “bellen en rijden is geen kwestie van bijgeloof”.

 

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.