156 OVERTREDINGEN

Politie: opentrappen poortjes “normaalste zaak” voor veel jongeren

Poortjes op een metrostation in Rotterdam. Foto: Shutterstock, NGCHIYUI

De Rotterdamse politie heeft eind vorige week een grote controle in het openbaar vervoer gehouden. Daarbij merkten de dienstdoeners op dat vooral veel jongeren bewust niet inchecken of een poortje opentrappen. “Dat vonden ze de normaalste zaak”, aldus de politie.

“In verschillende kleine teams, onherkenbaar in burger en herkenbaar in uniform, zijn er controles op de trams en metro’s uitgevoerd”, schrijft de politie op sociale media. De controles vonden plaats met ondersteuning van het controleteam van de RET.

De metro’s bij metrostation Marconiplein werden volledig uitgeplozen. Vooral bij de uitstroom van een kermis in de stad was het volgens de politie vaak raak met jongeren die zonder vervoerbewijs van het openbaar vervoer gebruikmaakten.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Marconiplein
“De metro’s bij metrostation Marconiplein werden volledig uitgeplozen.”

156 bekeuringen

In korte tijd schreef de politie 156 bekeuringen uit voor overtredingen en misdragingen. In 134 van de gevallen ging het om zwart reizen. Elf keer werden reizigers betrapt op het intrappen van de ov-poortjes en roken op de stations en in de voertuigen.

In tien gevallen konden mensen geen identiteitskaart laten zien. Eén persoon werd op de bon geslingerd vanwege het bezit van softdrugs en twee minderjarigen werden aangehouden voor het bezit van 39 gram verdovende middelen.

1,5 miljoen voor ov-boa’s

Leefbaar Rotterdam, de grootste partij van de stad, noemt het “top” dat de politie een grote ov-controle heeft gehouden. “Het ov is niet van overlastgevend tuig, maar van de goedwillende Rotterdammers”, schrijft Leefbaar-raadslid Bart van Drunen op sociale media.

Volgens Van Drunen tonen de politiecijfers aan dat er nog genoeg werk aan de winkel is om het ov veiliger te maken. “Daar wordt hard aan gewerkt. Zo gaat er bijvoorbeeld 1,5 miljoen euro extra naar ov-boa’s”, verzekert het raadslid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl