Snelheidsovertredingen

OM waarschuwt: ‘Nederland niet veiliger als gemeenten zelf flitspalen plaatsen’

Flitspaal op de Doctor Saal van Zwanenbergsingel in Oss. Foto: Shutterstock, Paul van Schijndel

Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt voor een wildgroei aan flitspalen als gemeenten zelf snelheidsovertreders gaan beboeten, meldt het AD. Met de opbrengsten willen steden lokaal de verkeersveiligheid verbeteren, maar het OM ziet daar niets in. “Het verkeer wordt niet veiliger door Nederland vol te hangen met flitskasten.”

De burgemeesters van vier grote steden stuurden begin maart een brandbrief naar het kabinet waarin ze erop aandrongen zelf flitsers te kunnen plaatsen. Nu bepaalt het OM waar in Nederland automatische snelheidscontroles worden gehouden, maar dat is voor de burgemeesters niet genoeg.

Veel ongelukken in steden gebeuren volgens hen door roekeloos en hard rijden. Ze willen de snelheid omlaag krijgen door de pakkans te vergroten, maar stuiten vaak op een muur van onwil bij het OM, zo luidt de klacht. “Wij kunnen een brief sturen, maar krijgen dan vaak de reactie terug dat we eerst de straat moeten aanpassen,” zei de Rotterdamse wethouder Vincent Karremans eerder nog in de media. Volgens hem heeft zijn stad 6500 straten. “Als ik 10 procent daarvan wil aanpakken, ben ik 65 jaar bezig. Dan zitten we in 2089, terwijl we nu een probleem hebben.”

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP