ANWB pleit voor P+R Plus

Eén duidelijk herkenbare P+R-locatie per invalsroute en van daar iedere tien minuten een trein, metro, bus of tram. Dat is het plan van de ANWB, die de nieuwe formule de naam meegeeft P+R Plus. De ANWB en TNO hebben de visie uitgewerkt voor de regio Rotterdam-Den Haag.

Door P+R Plus ontstaan knooppunten buiten de stedelijke centra waar automobilisten gemakkelijk kunnen overstappen op hoogwaardig openbaar vervoer richting verschillende steden. Huidige P+R voorzieningen liggen vanwege sterk uitdijing van het stedelijk gebied vaak te dicht op de stad, aldus de ANWB.

Wie zijn auto bij zo’n hoogwaardig P+R Plus-punt parkeert, heeft de garantie dat hij elke belangrijke bestemming in het stedelijk gebied comfortabel en gemakkelijk kan bereiken. Het is niet langer noodzakelijk dat de reiziger zich vooraf in het lokale of regionale OV-lijnennet, zo ziet het toekomstbeeld van de ANWB eruit.

Om het potentieel te schetsen heeft de ANWB samen met TNO haar visie uitgewerkt voor de regio Rotterdam- Den Haag. Deze regio kan als voorbeeld dienen voor andere stadsregio’s in Nederland.

De ANWB pleit voor één P+R Plus-locatie per invalsroute. In totaal komt men voor de regio Rotterdam-Den Haag tot ongeveer 10 P+R Plus-locaties. Daarnaast doet de ANWB voorstellen voor aanpassing van het ov-netwerk en wel op zodanige wijze dat alle belangrijke bestemmingen via een duidelijk lijnennet vanaf alle P+R-punten met een frequentie van minimaal elke 10 minuten, en met maximaal één overstap, bereikt kunnen worden.

In het voorbeeld voor de regio Rotterdam-Den Haag zijn de beoogde nieuwe P+R-locaties gesitueerd bij of in de directe omgeving van bestaande stations of haltes. Er wordt echter ook een drietal geheel nieuwe locaties voorgesteld: Rijnland, Gouda-West en Blankenburg. In sommige gevallen zijn aanzienlijke investeringen nodig in de toeleidende weginfrastructuur. Dit is vooral het geval bij Barendrecht.

De visie P+R Plus is een integrale uitwerking van de visie op het Robuust Wegennet die de ANWB in 2008 presenteerde. De ANWB is van mening dat de introductie van P+R Plus een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verbetering van de bereikbaarheid rond de grote steden. Het vergroot de keuzemogelijkheden van de reiziger.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.