Drempels en verkeersbrigadiers moeten hardrijdende automobilisten rond scholen beteugelen

De verkeersveiligheid rond de basisscholen in Twente is in de afgelopen jaren sterk verbeterd, maar biedt nog ruimte voor verbetering. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek naar de verkeersveiligheid rond basisscholen in Twente dat is uitgevoerd door MuConsult in opdracht van Regio Twente. Zo’n 100 Twentse basisscholen hebben aan het onderzoek meegedaan.

Inmiddels zijn bij zo’n 60 procent van de basisscholen maatregelen getroffen. Zo worden de straten rond de scholen uitgerust met opvallend straatmeubilair die de oplettendheid van de automobilist moeten verhogen, worden parkeermogelijkheden aangepast op de drukke momenten van de dag en worden verkeersbrigadiers ingezet om kinderen te assisteren bij het oversteken van drukke wegen. De scholen denken dat fysieke maatregelen die de snelheid moeten remmen en de inzet van verkeersbrigadiers het beste werken. Zij geven deze maatregelen respectievelijk een 7,1 en een 7,0. Over het instellen van eenrichtingsverkeer en Kiss&Ride-zones (zones waar ouders kort kunnen stoppen om het kind af te zetten) zijn de scholen aanmerkelijk minder positief: zij scoren laag met respectievelijk een 5,3 en 5,0.

Een grote bron van ergernis is het gedrag van de automobilisten rond de scholen. Hoge snelheiden en het zich niet houden aan parkeer- en stopverboden door ouders bij het brengen en halen worden daarbij genoemd als belangrijkste punten. De scholen constateren dat het veranderende gedrag bij aanpassingen aan de infrastructuur maar tijdelijk is en continue aandacht vraagt.

Uit het onderzoek blijkt dat er nog zeker mogelijkheden zijn om bij te dragen aan een veilige schoolomgeving. Veel scholen geven aan dat er winst te behalen is bij het verbeteren van de veiligheid op de wandel- en fietsroutes van en naar de scholen. Bij vijftien procent van de scholen ontbreekt het aan geld om maatregelen te nemen.

Sinds 2007 investeren de Twentse gemeenten samen met Regio Twente extra in het verbeteren van de verkeersveiligheid van de schoolomgeving. In het Regionaal Mobiliteitsplan van Regio Twente is het creëren van een veilige schoolomgeving voor kinderen één de speerpunten binnen het thema verkeersveiligheid.

Regio Twente en de gemeenten blijven inzetten op een integrale aanpak, waarbij voorlichting en handhaving een prominente plek krijgen bij het streven naar een veilige verkeerssituatie rond de basisscholen in Twente.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.