Shared Space draagt bij aan doelen mobiliteitsmanagement

Een Shared Space inrichting levert een bijdrage aan mobiliteitsmanagement. Tot deze conclusie komen onderzoekers van het Oostenrijkse Forschungsgesellschaft Mobilität. Ze bestudeerden de gevolgen van de Shared Space transformatie in de gemeente Gleinstätten in Oostenrijk.
Een transformatie die ook een transformatie van het begrip verkeersgedrag tot sociaal gedrag met zich meebrengt, aldus Petra Kohlenprath van het onderzoekinstituut. De auto is ook in Gleinstätten het meest gebruikte vervoermiddel. 80% geeft er de voorkeur aan voor het woonwerkverkeer, winkelen en de vrijetijd. Maar de omzetting naar Shared Space laat mensen zien dat een andere inrichting van de publieke ruimte ook de kwaliteit van de leefomgeving beïnvloedt. En zien is  geloven. De acceptatie van Shared Space steeg na invoering. Bij 35% in positieve zin, bij 4% in negatieve zin. 45% maakte het niet echt uit. Meer kennis over het concept leidde in belangrijke mate tot een positieve bijstellingvan de houding ten opzichte van Shared Space.
Dat Shared Space mogelijk bijdraagt een ander mobiliteitspatroon, leidden de onderzoekers af uit het feit dat 66 procent  van de ondervraagden aangaven positiever te staan tegenover de fietsen en lopen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.