Carpoolterrein wordt recreatietransferium

Een fijne plek om te vertoeven, een (informatief)startpunt voor recreatie, maar vooral een etalage van de recreatieve belevingswaarde van het buitengebied. Zo omschrijven de architecten van DBK architectenbureau hun prijswinnende inzending voor een recreatietransferium bij Zoeterwoude.
Hoewel Zoeterwoude het meest genoemd wordt bij filemeldingen op de A4, ligt de gemeente aan de rand van het Groene Hart in de nabijheid van een van de mooiste recreatiegebieden in de Randstad. Veel mensen genieten wandelend of fietsend van de rust en het groen in Zoeterwoude. Maar ook een steeds groter aantal bezoekers komt met de auto. Dit geeft overlast op de smalle polderweggetjes en verstoort de kwaliteiten van het gebied, aldus de gemeente. In Zoeterwoude ontbreekt echter een goede voorziening waar bezoekers hun auto kunnen achterlaten om vervolgens te voet of fiets verder het gebied in te trekken. Daarom wil de gemeente Zoeterwoude aan de rand van het Groene Hart een nieuwe voorziening creëren: een Recreatief Transferium. Daartoe werd een prijsvraag uitgeschreven om het carpoolparkeerterreintje aan de A4 aan de rand van de gemeente om te vormen tot een recreatietransferium.
DKB ontwikkelde een plan rondom een soort boerenerf, met horecavoorzieningen en schuren, onder meer te gebruiken door de scouting. Bijzonder aan het project is het (deel)beheer en de participatie door burgers, zorgpatiënten en gebruikers van het transferium. Zorgpatiënten zijn bijvoorbeeld in te zetten voor de verkoop van streekproducten, het onderhoud moestuinen, het beheer van de speeltoestellen en de panden door de scouting.’ De uitbreidbaarheid is de kracht van een haalbaar transferium en een goed werkend gebied. De uitbreidbaarheid bestaat uit het toevoegen van functies aan het gebied, het uitbreiden van de bestaande functies en het uitbreiden van faciliteiten’, aldus DKB. De gemeente Zoeterwoude bekijkt nu of en hoe het transferium gerealiseerd kan worden.

Overijssel
Ook de provincie Overijssel en de gemeente Rijssen-Holten ontwerpen een Groen Transferium. Dat komt bij het NS station Holten. Een ruime P+R-parkeergelegenheid met bijbehorende voorzieningen moet in de toekomst de schakel zijn in de verbinding tussen de kom van Holten met de Holterberg.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.