WERKBEZOEK TRANSDEV

Koning Willem-Alexander “diep onder de indruk” na verhalen over geweld in het ov

Koning Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander tijdens een werkbezoek aan het opleidingscentrum van mobiliteitsbedrijf Transdev. Het bezoek staat in het teken van de toenemende agressie in het ov. Eva Plevier / ANP

Vanwege de alsmaar toenemende agressie in het openbaar vervoer bracht koning Willem-Alexander, samen met demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen, een werkbezoek aan het opleidingscentrum Transdev in Haarlem. De koning gaf aan “diep onder de indruk” te zijn van de verhalen over het geweld tegen ov-personeel.

Tijdens de bijeenkomst deelden medewerkers van verschillende vervoerders hun ervaringen met geweldsincidenten. Uit zijn houding, zijn soms veelzeggende blikken en zijn blozen, bleek dat ook koning Willem-Alexander in zijn maag zit met de toenemende agressieve uitspattingen in het ov. Dat ongemak probeerde de koning enigszins te maskeren door soms op onverwachte momenten de dramatiek om te buigen in een ietwat luchtige grap, maar dat het hem iets deed was duidelijk zichtbaar.

Vertrekkend staatssecretaris Heijnen kon het gevoel van de koning knikkend beamen. Zij sprak zich al vele malen vaker uit over haar zorgen over het toenemende geweld tegen conducteurs, machinisten en buschauffeurs. Zelf noemde Heijnen het een “helaas bekend verhaal zonder voorlopig einde”.

“Altijd aan”

Een buschauffeur vertelde altijd alert te zijn en “altijd aan te staan” tijdens zijn diensten. De koning moest daarbij meteen denken aan verkeersveiligheid. “Je rijdt natuurlijk wel zoveel ton door soms kleine straatjes”, zei hij daarover.

De staatssecretaris wilde weten of er nog een verschil is tussen buitengebieden en steden als het gaat om agressie in het ov. “Zoals Eindhoven bijvoorbeeld”, voegde de koning daar aan toe. De ov-medewerkers, die zich in een kringetje om de koning en staatssecretaris hadden verzameld, knikten allen instemmend: agressie in het ov is vaak een stedelijk probleem, was de conclusie. Een chauffeur schetste: “Rijden in de streek is minder gespannen. Streekritten zijn vriendelijker”.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Koning Willem-Alexander en Vivianne Heijnen
Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Vivianne Heijnen in gesprek met ov-medewerkers die allen ervaring hebben met agressie in het ov. Foto: Kenneth Steffers / ProMedia Group

Een andere chauffeur, die voornamelijk in stedelijk gebied rijdt, zei: “Ik hoor niks, ik zie niks en ik doe niks.” Hij gaf aan ‘s avonds ook gewoon veilig bij zijn gezin te willen aanschuiven aan de keukentafel. Een ov-boa voegde daar nog aan toe: “Je mist ook alle feestjes, want tijdens een huldiging zoals laatst bij PSV, maar ook op Koningsdag, zijn wij altijd aan het werk.” De koning knikte instemmend, immers is ook hij altijd met Koningsdag aan het werk.

Koning Willem-Alexander wilde tot slot nog van de ov-medewerkers weten of ze ervaringen met agressie tijdens het werk meenemen naar huis. “Het lijkt mij lastig om agressie in het werk niet persoonlijk op te vatten”, aldus de koning. De hoofden van de medewerkers gingen gelijktijdig omhoog. Agressie tijdens werk grijpt hen allen persoonlijk aan, was het stilzwijgende maar veelzeggende antwoord op de vraag van de koning.

Noodzaak

De noodzaak van aandacht voor geweld in het ov bleek al vrijwel direct na het werkbezoek van de koning. In de bus ter hoogte van Amsterdam Science Park, de locatie waar de koning eerder donderdag zijn werkbezoek aan een onderhoudsbedrijf van NS was begonnen, zorgde een groepje van zo’n twintig jongeren voor flinke overlast in bus 40 naar station Amsterdam Amstel. De schrik in de ogen van de buschauffeur was veelzeggend, maar volgens een buspassagier “is het is weleens erger op deze lijn”.

Volgens vervoerder GVB is de angstige situatie in de stadsbus, na afloop van het bezoek van de koning, geen op zichzelf staand incident. “Dit soort incidenten gebeuren op dagelijkse basis op heel veel buslijnen in Amsterdam”, reageert een woordvoerder. Volgens GVB doet dat echter niets af aan de situatie, want “het aantal incidenten is nog nooit eerder zo groot geweest als nu”, daaraan toegevoegd: “Deden we maar eens wat liever tegen elkaar.”

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl