Dienstregeling NS

Overijssel wil rechtstreekse trein Enschede-Schiphol behouden

NS-trein op station Schiphol. Foto: Shutterstock, Rostislav Glinsky

De provincie Overijssel maakt zich sterk voor behoud van een rechtstreekse treinverbinding tussen Enschede en Schiphol. Vrijwel alle partijen in Provinciale Staten hebben het college via een motie opgeroepen om hiervoor te lobbyen bij de NS. Alleen Partij voor de Dieren stemde tegen, de andere dertien partijen waren allemaal voor.

In de concept-dienstregeling van de NS voor 2025 is de rechtstreekse verbinding tussen Enschede en vliegveld Schiphol geschrapt. De intercity’s vanuit het oosten van Nederland rijden volgend jaar door naar Den Haag, zo is het plan. Om naar Schiphol te komen, moeten treinreizigers overstappen op station Amersfoort Centraal.

“Dat de directe trein naar Schiphol uitvalt, geeft veel reuring”, zei gedeputeerde Martijn Dadema (mobiliteit) in de Statenvergadering. “We gaan de NS opheldering vragen over de achterliggende redenen en of er alternatieven zijn.”

Tijdelijk

Volgens de spoorwegmaatschappij is het schrappen van de directe lijn naar Schiphol in principe tijdelijk. Ook daar wil Dadema duidelijkheid over krijgen. De Staten riepen hem via een vrijwel unaniem aangenomen motie op om in gesprek te gaan met zowel NS als het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie OVPro / ANP