ZONNE-ENERGIE

Eurostar wil in 2030 volledig zijn overgeschakeld op duurzame energie

Eurostar
Eurostar wil alle treinen in 2030 volledig laten rijden op hernieuwbare energie. Foto: Anna Krasnopeeva / Shutterstock

Eurostar wil dat in 2030 alle treinen van de hogesnelheidstreindienst rijden op hernieuwbare energie. In Nederland is dit al enkele jaren het geval. Over zes jaar moet de volledige treinvloot van Eurostar, die Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbinden, op duurzame energie rijden.

Eurostar is het eerste spoorwegbedrijf dat zich heeft aangesloten bij de zogenoemde RE1001-alliantie van bedrijven die zich ertoe zetten om honderd procent van hun energie uit hernieuwbare bronnen te verkrijgen.

In Nederland rijden de treinen van Eurostar sinds 2017 volledig op windenergie. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 2023 bezig met een inhaalslag. Daar rijdt nu een kleine veertig procent van de treinen op hernieuwbare energie.

Verduurzaming

Eurostar onderzoekt momenteel mogelijkheden naar het installeren van nieuwe zonne-energieprojecten voor het aandrijven van treinen. De internationale vervoerder heeft sinds kort ook een campagne lopen om verspilling tegen te gaan. Zo is elk gerecht dat te koop is aan boord samengesteld met het oog op duurzamere inkoop en milieuvriendelijke opties.

De treindiensten van Eurostar en Thalys zijn sinds oktober vorig jaar samengevoegd onder de naam Eurostar. Ter verduidelijking wordt soms de naam Eurostar Blue gebruikt voor de diensten van en naar Londen. De naam Eurostar Red duidt de diensten aan die door het voormalige Thalys worden gereden en niet in het Verenigd Koninkrijk actief zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: ANP / Mobiliteit.nl

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl