200 RITTEN MEER PER DAG

Zuid-Holland ziet toename ov-reizigers en zet in op meer busritten

Gouda
Een bus van Arriva in de Zuid-Hollandse stad Gouda. Foto: Andre Muller / Shutterstock

Het aantal reizigers in het openbaar vervoer in Zuid-Holland heeft zich hersteld na een terugval in coronatijd. De provincie zegt dat sindsdien de dienstverlening in alle ov-gebieden “stap voor stap” is uitgebreid. Zuid-Holland meldt dat er vanaf halverwege mei zo’n tweehonderd ritten per dag bijkomen in de dienstregeling van de bussen in Leiden, Gouda, Alphen aan den Rijn en omliggende gebieden.

Busvervoerder Arriva vervoerde in 2023 in de regio’s Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn gemiddeld 71.000 reizigers per werkdag. Dat is een groei van veertien procent ten opzichte van het jaar ervoor.

In de regio Zuid-Holland Noord komen er vanaf zondag 12 mei extra ritten bij tijdens de spits op de drukste lijnen in de regio. Op enkele lijnen breidt Arriva ook de reismogelijkheden buiten de spits uit. “Dat zorgt voor meer zitplaatsen en voor betere overstaptijden op bus of trein”, stelt de provincie Zuid-Holland in een nieuwsupdate.

“De uitbreiding van de dienstregeling is het resultaat van een sterk groeiend aantal reizigers in het afgelopen jaar”, aldus de provincie. “Reizigers krijgen zo meer mogelijkheden en de bereikbaarheid van de gehele provincie wordt verbeterd.”

Dienstverlening ov Zuid-Holland

De provincie zegt ook in andere regio’s te merken dat het aantal reizigers in het ov weer toeneemt. Dat betaalt zich uit in uitbreidingen van de dienstregeling. Sinds 1 april is de dienstregeling van Qbuzz in regio Drechtsteden, Molenlanden, Gorinchem uitgebreid en er rijden stap voor stap meer bussen op de lijnen van R-net, SnelBuzz en de StadsBuzz Dordrecht.

Ook de Waterbus vaart sinds begin april weer ieder half uur tussen Rotterdam en Dordrecht. In regio Hoeksche Waard-Goeree-Overflakkee breidde Connexxion het aantal ritten eind vorig jaar flink uit. De provincie Zuid-Holland en de ov-bedrijven zeggen continu de reizigersaantallen te monitoren om de dienstverlening weer op het niveau van voor de coronapandemie te krijgen.

Personeelstekort “neemt af”

De uitbreiding van de dienstregelingen in Zuid-Holland past volgens de provincie in een bredere trend. “Doordat er meer reizigers zijn, zijn er meer bussen nodig en kan de dienstregeling sterk uitgebreid worden.” Tegelijkertijd ziet de provincie dat de personeelstekorten bij de vervoerders langzaamaan afneemt. “Daardoor zijn er nu ook chauffeurs voor de extra bussen.”

Frederik Zevenbergen, gedeputeerde verkeer en vervoer in Zuid-Holland: “In onze vervoersgebieden zien we een grotere en sterkere groei in reizigers dan we hadden durven hopen. Het is een sneeuwbaleffect: meer reizigers zorgen voor meer bussen, die weer zorgen voor meer reizigers. Dat is goed nieuws voor de bereikbaarheid in de hele provincie.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl