10% minder ritten

Concessieverlener start onderzoek naar RET om schrappen busdiensten

Zero-emissiebus RET RET / Rick Keus

De RET schrapt vanaf volgende week bijna 10 procent van de busdiensten. Reden is het aanhoudende tekort aan personeel. Concessieverlener MRDH zegt niet akkoord te gaan met de ingreep en snoeit in de subsidie van de Rotterdamse vervoerder. Bovendien komt er een extern onderzoek.

Dat blijkt uit een brief die de Rotterdamse mobiliteitswethouder Karremans vrijdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Daarin schrijft hij dat de RET het aantal jaarlijkse buskilometers wil terugschroeven van 11,5 miljoen naar 10,5 miljoen.

Karremans: “De RET ziet zich genoodzaakt deze stap te zetten door aanhoudende personeelstekorten. Naast een hoog ziekteverzuim, is ook het saldo van instroom en uitstroom van personeel achtergebleven bij de verwachting. Om die reden heeft de RET zich genoodzaakt gezien de MRDH voor te stellen om tot afschaling van de dienstregeling van de bus over te gaan om zo voorspelbaar en betrouwbaar openbaar vervoer aan te kunnen bieden aan de reizigers.”

Verrekenen

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) heeft aan Karremans laten weten niet akkoord te zijn gegaan met de afschaling. “Omdat de RET zich genoodzaakt ziet deze afschaling desondanks door te zetten, zal de MRDH de betreffende dienstregelingskilometers die minder gereden worden met RET gaan verrekenen.”

Hoewel het werven van personeel een verantwoordelijkheid is van de RET zelf, heeft de MRDH daarnaast besloten een onderzoek te laten uitvoeren naar de gang van zaken “om te laten onderzoeken hoe de OV-bedrijven om (zijn) (ge)gaan met de personeelsproblematiek en of er tot aanbevelingen gekomen kan worden om uit deze uitermate onwenselijke situatie te komen waar al dan niet de MRDH een rol in kan spelen.”

“Het spreekt vanzelf dat ik als wethouder Mobiliteit deze onvrede met en zorgen over de situatie bij de RET in hoge mate deel”, schrijft Karremans aan de gemeenteraad. De wethouder heeft naar eigen zeggen vorige week al een “indringend gesprek” gevoerd met de RET-directie. Het extrerne onderzoek naar de RET komt “geen dag te vroeg”, schrijft hij.

Personeelstekort

De RET kampt sinds de coronacrisis met een tekort aan personeel. Eerder snoeide de vervoerder daarom al in de dienstregelingen voor het bus- tram- en metrovervoer. De RET hoopt dat het dit jaar dankzij de nieuw afgesloten cao gemakkelijker wordt om personeel te vinden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group

1 reactie op “Concessieverlener start onderzoek naar RET om schrappen busdiensten”

Hidayet Altın|06.02.24|07:44

“Concessieverlener MRDH zegt niet akkoord te gaan met de ingreep en snoeit in de subsidie van de Rotterdamse vervoerder. Bovendien komt er een extern onderzoek.”

Misschien moeten MRDH en andere concessieverleners even achter hun oren krabben en een extern onderzoek doen naar de gevolgen van hun eigen handelen. Zien deze mensen echt niet in dat hun eigen keuzes en beleid zorgen voor een slechter OV? Stelletje incompetente lui aan de macht!