Maastricht sleept Vlaanderen voor rechter vanwege geschil over tramlijn
Burgemeester Wim Hillenaar (CDA) van Maastricht informeerde de gemeenteraad over deze kwestie in een schrijven op dinsdag. Eerder had de raad een motie aangenomen om te voorkomen dat de belastingbetalers in Maastricht uiteindelijk voor de kosten zouden opdraaien.
Geschil
Ondanks pogingen om het geschil via overleg op te lossen, zijn er geen resultaten geboekt. Maastricht heeft weliswaar een bedrag van 3 miljoen euro teruggekregen als schadeloosstelling van Vlaanderen, omdat een deel van de tramlijn in Maastricht moest worden ingekort. Nu de tram echter niet wordt gerealiseerd, heeft Vlaanderen dit bedrag teruggestort. Voor het resterende bedrag van 19,6 miljoen euro, waarvan Maastricht vindt dat Vlaanderen dit moet terugbetalen, blijft Vlaanderen volhouden dat ze niet verplicht zijn.
Brug
Het tramproject is voor Maastricht een bron van zorg gebleken. Het plan dateert uit 2004, maar door diverse problemen is de snelle forensenverbinding nooit goed van de grond gekomen. Een voorbeeld is dat de rails in Maastricht niet naar het station kan worden doorgetrokken vanwege een brug in de stad die het gewicht van zo’n tram niet kan dragen.
Vorig jaar gaf Hasselt aan de tram niet langer te willen, mede vanwege de hoge kosten van 300 miljoen euro die de Belgen zouden moeten dragen. In mei 2022 stopte Vlaanderen het project, waarna er een geschil ontstond tussen Vlaanderen en Maastricht over de afhandeling van de projectkosten.
Lees ook: