Tweede Kamerverkiezingen

GroenLinks-PvdA, Volt en CU pleiten voor investering van tientallen miljarden in ov

ov-chipkaart
Foto: ov-chipkaart en briefgeld. Foto ter illustratie. Julia Mershka

Uit een analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat de ChristenUnie, Volt, en GroenLinks-PvdA plannen hebben om tientallen miljarden te investeren in het openbaar vervoer. De ChristenUnie streeft naar een extra investering van ruim 22 miljard euro, terwijl GroenLinks-PvdA en Volt respectievelijk 29 en 35 miljard euro willen alloceren.

In tegenstelling hierop zijn de investeringen van de VVD en D66 beduidend lager, met respectievelijk 800 miljoen en 2,7 miljard euro extra voor het ov.

Wegennet

Opvallend is dat de VVD juist meer middelen wil toewijzen aan extra asfalt. Tot 2040 heeft de partij plannen om 2,4 miljard euro extra te besteden aan het wegennet. D66 daarentegen wil hierop 3,5 miljard euro besparen, terwijl de ChristenUnie 8 miljard euro en GroenLinks-PvdA en Volt elk 11,5 miljard euro willen schrappen.

Kilometerheffing

Alle partijen pleiten voor de invoering van een kilometerheffing, waarbij de bedragen variëren. Volt en D66 vragen respectievelijk 14 cent en 9 cent per kilometer van automobilisten. GroenLinks-PvdA streeft naar een tarief van 6 cent, terwijl de ChristenUnie een heffing van 3,5 cent voorstelt.

De VVD heeft nog geen specifiek kilometerbedrag vastgesteld. Het doel van de heffing is om inkomsten te compenseren, gezien de groeiende populariteit van elektrisch rijden en de afname van brandstofaccijnzen.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP