Geduld gevraagd

Vertraging: directe treinverbinding Amsterdam – Kopenhagen laat op zich wachten

Kopenhagen centraal station
Foto: Kopenhagen centraal station. Foto ter illustratie. katatonia82

In tegenstelling tot wat veel media beweren, is er nog lang geen besluit genomen over een directe trein tussen Amsterdam en het Deens Kopenhagen. Die zou volgens treinreiziger.nl in december 2025 gaan rijden. Kopenhagen heeft nu alleen directe verbindingen met het Duitse Hamburg en Stockholm in Zweden. De Danske Statsbaner (Deense NS) wil dat er ook directe treinen komen naar andere steden, zoals Oslo, Götenborg, Berlijn, Praag en Amsterdam. Dat lijkt echter toekomstmuziek, zo meldt de DSB.

Volgens de berichten in de media zou de duur van de treinreis van Amsterdam naar Kopenhagen 9,5 uur gaan bedragen, een uur korter dan nu het geval is met twee overstappen. Vanaf 2029 zou deze tijd nog verder bekort worden, aangezien de treinen dan gebruik kunnen gaan maken van de Fehmarnbelt tunnel, die Duitsland vanaf Puttgarden verbindt met het Deense Rødbyhavn.

Woordvoerder Jakob Dahl Clausen van DBS is verrast door de berichtgeving in Nederland. Hij zocht uit waar het gerucht vandaan komt. “Er is over gesproken over een directe lijn Kopenhagen-Amsterdam op een conferentie in Kopenhagen”, vertelt hij. “DSB onderzoekt voortdurend de mogelijkheid om het spoorwegnetwerk te ontwikkelen en de toegankelijkheid in heel Europa te garanderen, in samenwerking met onze partners. Tijdens de conferentie werd er over de lijn Kopenhagen-Amsterdam gesproken als een mooie optie, maar er is nog lang geen besluit over genomen.” Volgens Clausen zit zo’n besluit er ook niet op korte termijn aan te komen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer