Reizigers

Rover verontwaardigd over prijsverhoging treinkaartjes NS

Inchecken met smartphone (foto: Thales)
Een toekomstbeeld: betalen met de smartphone

De aankondiging van de prijsverhoging van kaartjes van de NS heeft Rover, de belangenvereniging voor reizigers, zeer onaangenaam verrast. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen kondigde aan dat de tarieven voor treinkaartjes van NS vanaf 1 januari 2024 met een extra 3,5% bovenop de inflatie mogen stijgen. De verwachting is dat dit de treinkaartjes met minstens 6,5% duurder zal maken, aldus Rover.

Daarnaast kan NS in 2026 nog eens een extra 3,5% verhoging doorvoeren, bovenop mogelijke tientallen procenten spitsheffing. De opeenstapeling van prijsverhogingen dit jaar heeft geleid tot zorgen dat de trein voor sommige reizigers onbetaalbaar wordt, aldus Rover.

Onbegrijpelijk

Rover vindt deze prijsverhogingen onbegrijpelijk en onrechtvaardig. De organisatie wijst erop dat de hogere tarieven vanaf 2024 bedoeld zijn om NS te compenseren voor de gestegen inflatie en de hogere energiekosten, terwijl de energietarieven voor NS vastliggen. Dit terwijl de reiziger al de gevolgen van prijsstijgingen draagt en nu nog eens extra wordt belast voor het gebruik van de trein.

“NS heeft geen last gehad van hogere energiekosten, maar de reiziger wel, en die moet nu nog meer betalen voor treinreizen”, benadrukt Rover-directeur Freek Bos. “Ondertussen heeft NS kunnen besparen door verminderde treindiensten als gevolg van personeelsgebrek. De reiziger betaalt meer voor minder aanbod.”

Tariefverhoging nul

Rover roept op tot bevriezing van de tarieven voor treinkaartjes en benadrukt dat de reiziger al geruime tijd te maken heeft met beperktere dienstregelingen. Volgens de belangenvereniging zou de enige passende tariefverhoging een tariefverhoging van 0% zijn. “In plaats van treinreizigers verder weg te jagen door de al dure treinkaartjes nog duurder te maken, zou de overheid juist moeten stimuleren om duurzaam te reizen en de auto te vermijden”, aldus Bos.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer