Storm Poly

NS legt treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland stil

Centraal Station Alkmaar
Foto: Het station in Alkmaar. Foto: Shutterstock/Photos by D

De NS heeft woensdagochtend vanaf 08.30 uur het treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland stilgelegd vanwege de storm Poly. De storm is volgens de NS “aanzienlijk zwaarder dan verwacht” en daarom worden extra maatregelen genomen, meldt de spoorwegmaatschappij op de website.

Vanaf 09.30 uur wordt ook het treinverkeer boven Amersfoort stilgelegd. In eerste instantie meldde de NS dat dit al om 09.00 uur zou ingaan, maar die informatie werd later aangepast. Ook rond Zwolle stoppen de treinen vanaf 09.30 uur met rijden vanwege de storm. Hoelang deze situatie overal duurt, is nog onbekend.

De NS had dinsdagavond al aangekondigd dat het woensdagochtend het aantal intercity’s tussen Alkmaar en Zaandam terug zou gaan brengen van vier naar twee per uur, als gevolg van de te verwachten overlast.

Code rood

Het KNMI heeft voor de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland en het IJsselmeergebied code rood afgekondigd vanwege zeer zware windstoten, van 100 tot 120 kilometer per uur. Voor Zuid-Holland, Overijssel, Drenthe, Groningen en het Waddengebied geldt code oranje. Naar verwachting neemt de wind aan het begin van de middag in kracht af.

Openbaarvervoerbedrijf Arriva legt het treinverkeer in Friesland en Groningen vanaf woensdagmorgen 10.00 uur helemaal stil. Dat gebeurt vanwege zomerstorm Poly, waarvoor in het noorden van het land code rood geldt. De NS besloot eerder woensdag al om het treinverkeer in Noord-Nederland te staken.

Arriva probeerde om de treinen op regionale lijnen in de twee noordelijke provincies door te laten rijden, maar omwille van de veiligheid moest het bedrijf daarmee stoppen, laat Arriva op Twitter weten. Er rijden nu helemaal geen treinen meer in Friesland en Groningen.

Volgens spoorbeheerder ProRail is het onverantwoord om in het noorden met treinen te blijven rijden. Pas als de storm voorbij is en alle schade is opgenomen wordt besloten of de treinen weer kunnen gaan rijden, meldt de spoorbeheerder. ProRail adviseert reizigers om woensdag thuis te blijven.

Arriva

Openbaarvervoerbedrijf Arriva legt het treinverkeer in Friesland en Groningen vanaf woensdagmorgen 10.00 uur helemaal stil. Dat gebeurt vanwege zomerstorm Poly, waarvoor in het noorden van het land code rood geldt. De NS besloot eerder woensdag al om het treinverkeer in Noord-Nederland te staken.

Arriva probeerde om de treinen op regionale lijnen in de twee noordelijke provincies door te laten rijden, maar omwille van de veiligheid moest het bedrijf daarmee stoppen, laat Arriva op Twitter weten. Er rijden nu helemaal geen treinen meer in Friesland en Groningen.

Volgens spoorbeheerder ProRail is het onverantwoord om in het noorden met treinen te blijven rijden. Pas als de storm voorbij is en alle schade is opgenomen wordt besloten of de treinen weer kunnen gaan rijden, meldt de spoorbeheerder. ProRail adviseert reizigers om woensdag thuis te blijven.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP