Verkiezingsdag

FNV: overheid moet zich bemoeien met ov-stakingen

Vorig jaar kwamen staakten de vakbonden in het regionale openbaar vervoer ook en kwamen ze bijeen op een landelijke stakingsdag. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

Werknemers in het streekvervoer leggen vandaag opnieuw het werk neer. De stakingsdag is de derde van de reeks van vijftien dagen waarop het personeel actievoert voor een lagere werkdruk en een beter loon. Vakbond FNV wil dat de Tweede Kamer, de staatssecretaris en de provincies zich actief gaan bemoeien met het cao-conflict. Dat doet ze naar aanleiding van de zorgen van mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om te gaan stemmen voor de provinciale staten op woensdag 15 maart.

Volgens de werkgeversvereniging VWOV valt op de derde stakingsdag ongeveer de helft van het regionale openbaar vervoer uit. Landelijk verschilt de uitval wel. Zo rijden in Limburg bijvoorbeeld helemaal geen treinen van Arriva.

De medewerkers van bedrijven als Arriva, Qbuzz en Keolis willen meer loon, maar ook maatregelen om de werkdruk te verlagen. De cao-onderhandelingen met werkgeversvereniging VWOV zitten echter muurvast. De werkgevers hebben al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen.

15 maart niet staken

FNV roept daarom nu dat de overheid zich moet bemoeien met de stakingen op de verkiezingsdag van de Provinciale Staten. “Als de overheid als opdrachtgever zorgt dat werkgevers in het openbaar vervoer een leefbaar loon en normale werkdruk bieden, dan hoeven de buschauffeurs op 15 maart niet meer te gaan staken en kan iedereen van zijn democratisch recht gebruik maken”, zegt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag.

“Medewerkers en vakbonden vinden het altijd heel vervelend als er bij stakingen overlast is voor het publiek. Ook de buschauffeurs gaan liever vandaag dan morgen weer aan het werk. En zeker in dit geval bij verkiezingen is het extra vervelend. Daarom bespreken wij met andere bonden en onze achterban hoe we om zullen gaan met staken op 15 maart.”

De stakingsperiode is nu twee weken bezig. Na vandaag staken vakbondsleden nog op woensdag 8 maart, vrijdag 10 maart, dinsdag 14 maart, woensdag 15 maart, maandag 20 maart, woensdag 22 maart, vrijdag 24 maart, woensdag 29 maart, donderdag 30 maart, maandag 3 april, woensdag 5 april en vrijdag 7 april.

Staken heeft geen zin

De VWOV vermoedt overigens dat bij de vakbonden een “vertekend, hoger beeld” bestaat van het aantal stakers. Meerdere stakers zouden lid zijn van twee bonden en ook zijn er waarschijnlijk op stakingsdagen mensen geregistreerd als staker, die eigenlijk vrij zijn of zijn ziek gemeld, denkt de werkgeversvereniging.

Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: “Dit maakt nog duidelijker dat staken echt geen zin heeft. Laten we de puzzel opnieuw leggen, maar niet onder druk van ultimatums of deze stakingen. We willen aan tafel en samen op zoek naar oplossingen. Dat kan wat ons betreft ook met een gespreksleider erbij.” De VWOV zegt daar wel bij dat ze niet kan voldoen aan de eisen van de vakbonden, omdat daar geen geld voor is.

Cao Streekvervoer

Volgens Van der Gaag zijn alternatieve acties niet mogelijk. “Passagiers gratis mee laten rijden, zoals vaak als alternatief geopperd wordt, is geen oplossing. Door een rechterlijke uitspraak mogen werkgevers dan het loon inhouden. Dus dat betekent dat ze weliswaar minder inkomsten uit kaartverkoop hebben, maar een nog groter bedrag besparen op loonkosten. Daar zet je de werkgevers dus niet mee onder druk.”

De staking heeft betrekking op de cao in het streekvervoer die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, voornamelijk buschauffeurs. Werkgeversvereniging VWOV heeft al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen. Zo wil de FNV dat de salarissen met 16,9 procent worden verhoogd over een periode van een jaar. Het bod van de VWOV komt neer met alle maatregelen neer op een loonstijging met 11 procent.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

2 reacties op “FNV: overheid moet zich bemoeien met ov-stakingen”

Fito Graaf|11.03.23|22:00

als je niet kan stemmem door de staking is het misschien wel een goed plan om bij de volgende verkiezing te stemmen op een partij die het ov wil beperken cq afschaffen

Moniek Vijverberg|07.03.23|18:01

Waarom alleen de 15 maart niet staken om dat er dan verkiezingen is bull shit ! Alle dagen zijn belangrijk dat we naar het werk kunnen als openbaar vervoer gebruiker
Jullie moeten het gewoon snel een zijn met elkaar. Zorg dat ze meer ruimte hebben om pauzes tenemen laat elke hoge piefen van cda vvd pvv d66 enz hun helft van salaris afstaan aan mensen die het nodig hebben