Cao-onderhandelingen

FNV: landelijke staking streekvervoer als cao-overleg faalt

Staking FNV
Volgens FNV zijn eventuele stakingen voorlopig van de baan. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

Duizenden buschauffeurs, machinisten en conducteurs in het streekvervoer leggen donderdag en vrijdag het werk neer als nieuwe cao-onderhandelingen dinsdag geen resultaat opleveren. Met dat dreigement gaat vakbond FNV het cao-overleg met de werkgevers in. “We hopen natuurlijk dat we er alsnog uitkomen, dan wordt de aangekondigde actie voor later deze week nog afgeblazen. Anders gaat de staking door”, laat FNV-bestuurder Marijn van der Gaag weten.

In september en oktober legden stakers het streekvervoer verspreid over het hele land ook al plat. Eigenlijk zou er in het najaar nog een vierdaagse landelijke stakingsreeks komen, maar die werd afgeblazen toen het cao-overleg met de werkgevers werd hervat. Tot nu toe heeft dat echter nog niet tot een bevredigend resultaat geleid, aldus Van der Gaag. Hij vindt dat het loon van personeel van bijvoorbeeld Arriva of Keolis moet meebewegen met de hoge inflatie en dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen.

Als de actie doorgaat rijden er donderdag en vrijdag waarschijnlijk vrijwel geen bussen of regionale treinen van andere maatschappijen dan de NS, waarschuwt de FNV’er. Alleen in NS-treinen en in stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt dan niet gestaakt, want dat personeel heeft eigen cao’s. Onder de cao streekvervoer vallen 13.000 medewerkers en duizenden daarvan zijn lid van de bond.

De laatste tijd vonden er wel al enkele kleinere regionale openbaarvervoersstakingen plaats, bijvoorbeeld in Twente en de Achterhoek. Dat komt omdat het cao-overleg ook is vastgelopen voor de cao multimodaal. Die cao telt ongeveer 1300 mensen, waarvan een derde buschauffeur is en twee derde op de trein werkt als conducteur of machinist. Medewerkers van die cao willen later deze week eveneens het werk neerleggen.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.