verschil nog te groot

Staking vrijdag gaat door ondanks cao-voorstel NS

Treinverkeer heel Nederland plat. Foto: ProMedia/Marloes Kanselaar

FNV, VVMC en CNV Vakmensen roepen de leden op om aanstaande vrijdag het werk neer te leggen bij de 24-uursstaking. De staking vrijdag is een regionale staking: het treinverkeer in de regio’s Noordwest en West rijdt niet. NS legde vandaag een cao-voorstel neer maar deze staat volgens FNV “los van de geplande stakingsdagen.”

De uitnodiging van de NS om het om weer om tafel te gaan met de nieuwe cao-voorwaarden nemen de vakbonden in beraad. Dat betekent echter niet dat de acties zijn afgewend. “De uitnodiging van NS zie ik hooguit als een eerste aanzet om de onderhandelingen weer op te starten”, zegt FNV onderhandelaar Henri Janssen.

“Op diverse punten ligt het nog ver weg van onze eisen en missen we nog onderwerpen, maar NS geeft aan dat dit een eerste voorstel is.” FNV is vooral benieuwd naar de opmerking van NS over de inflatiecorrectie. De NS-medewerkers en vakbondsleden willen een automatische prijscompensatie.

Cao-voorstel NS

Het voorstel waar de NS mee kwam is om met terugwerkende kracht per 1 juli dit jaar de lonen met 5 procent te verhogen. Ook krijgen medewerkers een eenmalige uitkering van 650 euro. Op 1 januari 2023 zou daar nog eens 2,5 procent bijkomen.

FNV staat niet negatief tegenover de toenadering van de NS, maar zo stelt Janssen: “Onze leden willen een automatische prijscompensatie.” Ook moet er meer duidelijkheid komen over “de balans tussen werk en privé”. Het minimumloon van 14 euro noemt Janssen daarentegen prima. “Dat was ons voorstel”.

Nog steeds uitonderhandeld

“Wat we ook doen besluiten. Vooralsnog gaan we door met het organiseren van de acties. De verschillen zijn nog veel te groot en zijn dus nog steeds uitonderhandeld”, besluit Janssen.

Morgen overleggen de vakbonden met elkaar, maar dat lijkt de staking vrijdag niet meer te voorkomen. Vrijdag zal het treinverkeer in regio’s Noordwest en West van 4:00 uur tot 4:00 uur de volgende dag niet rijden. Net als bij de stakingen vorige week zal sporadisch een trein rijden in de regio’s. Als de standplaats van een medewerker namelijk Utrecht is, dan rijdt de trein daarvan bijvoorbeeld gewoon naar Den Haag en terug.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.