FNV vraagt NS-directie om coulante houding over kledingvoorschrift

Conducteur, NS, trein

Vakbond FNV vraagt de directie van NS om toeschietelijk te zijn richting werknemers die zich in de huidige hitte niet helemaal aan het kledingvoorschrift houden. Door de hoge temperaturen is het volgens de vakbond niet langer voldoende om extra water te verschaffen en het toe te staan dat medewerkers het bovenste knoopje van hun blouse openlaten.

NS heeft zelf aangegeven dat er beperkt van het kledingvoorschriften mag worden afgeweken als de KNMI een temperatuur registreert boven de 25 graden, maar dat gaat de vakbond nog niet ver genoeg. Dit houdt namelijk alleen in dat NS-medewerkers hun stropdas of shawl mogen thuislaten en dat zij hun blouse niet tot bovenaan hoeven vast te knopen.

Coulance

De vakbond verzoekt de directie van de spoorvervoerder daarom niet moeilijk te doen wanneer medewerkers zich niet helemaal aan de voorschriften houden. “Wij ontvingen meerdere berichten dat de temperatuur op veel werkplekken, zowel op kantoor als in de trein, stevig kan oplopen.” FNV heeft zelfs berichten ontvangen dat op plekken temperaturen van bijna 50 graden werden bereikt.

“Het is onacceptabel om in deze temperatuur het werk te doen”, aldus Henri Janssen van FNV. “Een extra flesje water en een los knoopje volstaat dan echt niet om op gezonde wijze je werk goed, klantvriendelijk en veilig te kunnen doen. We roepen NS dringend op om tijdens deze extreme weersituatie coulant om te gaan met de medewerkers en hun beslissingen.”

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.