Friese proef met gratis OV uitgebreid

De proef met gratis openbaar vervoer voor toeristen in Friesland wordt in 2018 uitgebreid naar de rest van de provincie. Binnen Friesland kan dan één dag gratis gereisd worden met de bussen en treinen van Arriva.

Dit jaar werd gestart met een pilot waarin verblijfstoeristen een gratis dagkaart voor het Friese OV krijgen. Toeristen die overnachten in de gemeenten de Fryske Marren, Súdwest-Fryslân, Opsterland of Ooststellingwerf kunnen sinds afgelopen april gebruikmaken van deze Fryslân Card. Na een evaluatie is besloten het gebied waarin deze kaart kan worden gebruikt uit te breiden met de rest van de provincie.

Standaard uitgedeeld

Bij de lancering van het concept was die uitbreiding al voorzien, mits alles naar wens zou verlopen. Dat is dus het geval geweest, al worden er wel wat aanpassingen gedaan. Zo zal er meer aandacht worden besteed aan de promotie van de kaart. Ook wordt deze voortaan standaard uitgedeeld aan iedere toerist die incheckt bij een verblijfsaccommodatie.

Klaas Kielstra, gedeputeerde van de provincie Friesland, sprak bij de lancering al van een mooi nieuw product waarmee Friesland zich extra gastvrij kan opstellen richting toeristen. “Ik ben tevreden over het resultaat tot nu toe. Dit is de reden om de proef nu verder uit te rollen naar de hele provincie. Zeker in het jaar van LF2018 zijn er volop mogelijkheden voor toeristen om op deze manier te profiteren van onze gastvrijheid.”

867.000 euro

Ook tijdens de evenementen van Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa kunnen toeristen van de gratis OV-kaart gebruikmaken. Voor het eerste deel van de pilot was een bedrag van 575.000 euro beschikbaar; voor het vervolg van de pilot wordt een bedrag van 867.000 euro beschikbaar gesteld. Na 2018 wordt besloten of de Fryslân Card daarna ook blijft bestaan.

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.