'ruimte op het fietspad'

Proef met snelle fietsers op rijbaan van start in Amsterdam

Beeld: fietsers Amsterdam
Volgens verkeerswethouder Melanie van der Horst durven steeds meer Amsterdammers niet meer te fietsen. Foto: Shutterstock, Sergii Figurnyi.

Amsterdam start donderdag met een proef waarbij snelle fietsers in twee straten kunnen uitwijken naar de rijbaan. Het gaat om de Eerste Constantijn Huygensstraat en de Bilderdijkstraat, beide in stadsdeel West. De gemeente wil bekijken of de proef, die tot en met 19 juli loopt, helpt om de veiligheid op fietspaden te vergroten.

In de twee straten mogen fietsers die sneller gaan dan 20 kilometer per uur op de rijbaan rijden, waar een maximum geldt van 30. Het idee voor de proef komt van het Amsterdam Bike City Innovatielab, dat mogelijkheden onderzoekt om met de verschillende snelheden op het fietspad om te gaan.

“Ik hoor steeds meer Amsterdammers van jong tot oud die niet meer durven te fietsen in de stad. Dat wil ik niet laten gebeuren”, zegt verkeerswethouder Melanie van der Horst over de proef. “Eerder al hebben we met succes de snorfietsers naar de rijbaan verplaatst, waardoor het fietspad rustiger werd. Maar door de snelle opkomst van verschillende elektrische fietsen is het nu weer nodig om ruimte te maken op het fietspad voor mensen die langzamer rijden.”

Het Rijk is momenteel bezig met de regels rondom elektrisch fietsen, waarbij ook wordt gekeken naar een eventuele maximumsnelheid en minimumleeftijd. “De inzichten uit deze proef worden meegenomen in de gesprekken met het Rijk”, aldus Amsterdam.

Onderwerpen: ,

Auteur: ANP