autorijden

Bosch en Microsoft willen gevaarlijke verkeerssituaties voorspellen met AI

Beeld: kind met bal op zebrapad
Foto ter illustratie Shutterstock, Ground Picture

Het Duitse industriebedrijf Bosch is een samenwerking aangegaan met Microsoft rond kunstmatige intelligentie (AI) om autorijden veiliger te maken. De bedrijven willen met behulp van AI toekomstige verkeerssituaties kunnen voorspellen en vervolgens daarop reageren om ongelukken te voorkomen.

Volgens Bosch, dat een grote producent van auto-onderdelen is, kan AI een belangrijke innovatieve rol spelen op het gebied van verkeersveiligheid en zelfrijdende auto’s. Zo wordt het voorbeeld gegeven van een bal die op de weg rolt. Het AI-systeem van de auto zou dan moeten voorspellen dat er mogelijk ook een kind de weg op kan rennen. Dan zou de bestuurder gewaarschuwd kunnen worden door AI voor een gevaarlijke situatie.

Bosch krijgt door de samenwerking toegang tot de AI-technologie van ChatGPT-moederbedrijf OpenAI. Microsoft is namelijk grootaandeelhouder van OpenAI. Verder biedt Microsoft voldoende rekenkracht voor de complexe AI-berekeningen die nodig zijn voor het systeem. Microsoft kan dan weer profiteren van de data die worden geleverd door de voertuigcomputers van Bosch om zo AI-systemen slimmer te maken.

Lees ook:

Auteur: ANP