mobiliteit

KiM: gebruik e-bike neemt toe, ov blijft achter

Een bus en een fiets Shutterstock, Werner Lerooy

Men reisde in 2023 minder met het ov dan voor de pandemie. Het fietsverkeer is wel weer op het niveau van dat 2019. Dat blijkt uit het Mobiliteitsbeeld 2023, van het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM). Naar verwachting gaat met name het gebruik van de elektrische fiets sterk groeien.

Verder lezen?

Abonneer nu!

Maak gebruik van de exclusieve aanbieding.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Laura Houtenbrink

11 reacties op “KiM: gebruik e-bike neemt toe, ov blijft achter”

C. Koelewijn|25.01.24|14:34

We moeten de verantwoordelijke bestuurders gaan afrekenen op de reizigersgroei die ze weten te bereiken. Dan zit het OV binnen de kortste keren weer bomvol.

Pat Rick|21.11.23|09:37

Afgelopen vrijdag meldde BNR-verslaggever Edin Mujagi? op de radio dat er 15 jaar geleden er al werd gesproken over een metroverbinding tussen zijn Almere met Amsterdam. Want er zijn maar weinig OV-verbindingen. Maar al die tijds is er niets gebeurd, alleen maar rapporten.

En 35 jaar geleden werd ook al gesproken over de Zuiderzeelijn (Lelylijn). Maar er ligt nog geen verbinding. In China zijn volgens hem de provinciesteden in de laatste 15 jaar allemaal verbonden met HSL. Dus tijd voor actie!

Pat Rick|15.11.23|15:42

Men moet dus programma-matig de succesvolle OV-systemen uitbouwen met een scope van 10 tot 20 jaar. Ook vanwege het tegengaan van files, vuile lucht, geluidshinder. Met Deltaplan 2035 kan men bijvoorbeeld goed uitleggen dat men beter nu voor de lange termijn investeert en veel problemen oplost. Verder werken aan kostenverlaging van bedrijven en bouwen van OV, bijvoorbeeld met ATO en AI. Mensen mogen best een boterham verdienen, maar Nederland moet ook waar krijgen voor zijn mobiliteitsbudget

Pat Rick|15.11.23|15:01

In de ring rond de Randstad zou men nog tram kunnen aanleggen (zoals in Utrecht), maar geen metro. En daarbuiten is BRT/HOV de backbone voor stedelijke netwerken (Eindhoven). Buiten de Randstad, en vooral buiten de ring rond de R’stad, kan men Automatic Train Operation en spitsstroken toepassen. Denk aan A4 Zoomland-Markiezaat, A67, A2 onder Eindhoven, A76 Kerensheide-Ten Esschen, A58, A73 Zaarderheiken-Tiglia, N18, N50. En nog een paar stukjes nieuw zoals A15 Bemmel- Zevenaar, N35 om Marienheem

Pat Rick|15.11.23|14:44

Metronetten moeten worden uitgebouwd. We hebben te maken met een n:n relatie mbt mogelijke verbindingen. Dus een extra verbinding levert een reiziger veel meer mogelijkheden op. En dit trekt weer meer verkeer aan. Kijk eens hoe steden als Stockholm bouwen hun metrosysteem langzaam maar gestaag uit waardoor het 1,2 tot 1,5 miljoen mensen per dag vervoert en de stad veel minder congestie heeft. Vancouver is 10 jaar later begonnen met metro/skytrain, maar heeft inmiddels 60% meer netwerk dan A’dam.

Pat Rick|15.11.23|14:42

Men zou zsm de N/Z-lijn moeten doortrekken tot Hoofddorp, de ring van A’dam sluiten. Ook metrolijn naar Zaanstad via een apart station Havenstad en IJmeerlijn bouwen (het is van de zotte dat de grootste voorstad van A’dam vooral via de snelweg is verbonden). Zo kunnen de A4, A5, A9, A10, A6 en A1 worden ontlast en loopt regio A’dam niet vast. Ook rond R’dam/DenHaag zou men de metro/lightrail kunnen uitbreiden. Hoogwaardige en hoogfrequente verbindingen met hubs zijn goed alternatief voor auto.

Pat Rick|15.11.23|14:41

Die regionale lijnen moeten dan goed aansluiting bieden (hubs) op de IC- en internationale lijnen en rijden volgens frequenties van PHS en lager. NS moet dan wel een plattere, servicegerichte organisatie krijgen, ipv vasthouden aan de pyramide uit het tijdperk van de stoommachine. Spoordochters van buitenlandse (staat)bedrijven of investeerders worden vriendelijk bedankt en mogen helpen de problemen op te lossen in hun eigen land (net als NS zich heeft teruggetrokken uit enkele buitenlanden)

Pat Rick|15.11.23|14:41

De structuur van het OV moet in NL anders om integraler OV te kunnen bieden. Binnen de westelijke, hoogstedelijke Randstad is metro/lightrail de backbone van het OV, met hoge frequenties (liefst ATO zoals in Lille). Sommige lijnen van het hoofdspoor kunnen door de vervoerskarakteristiek ook worden omgebouwd tot metro. Dat heeft dan een goede aansluiting op HOV/BRT, bus en tram. Buiten de Randstad gaan de regionale lijnen terug naar de NEDERLANDSE Spoorwegen, die dus weer heel NL gaat verbinden.

Pat Rick|15.11.23|14:40

Mobiliteit in Nederland moet anders worden georganiseerd. Goedwerkende systemen moeten worden uitgebreid. En er moet meer samenwerking zijn om het mobiliteitsvraagstuk op te lossen ipv concurrentie. Concurrentie moet niet worden verward met integraal bedrijfsmatig werken. In het VK is er veel concurrentie op het spoor met heel veel spoorbedrijfjes, maar werkt men niet kosteneffectief of bedrijfsmatig: OV is veel te duur daar. Nederland is voor personenvervoer ook te klein voor veel bedrijfjes.

Pat Rick|15.11.23|14:37

De overheid (concreet de minister) moet weer de regie in handen nemen, net als bij het woningtekort. En samenwerken met die andere minister. En net als bij de woningmarkt is door het gebrek aan regie is de reiziger niet geholpen, maar hebben (markt)partijen wel (onnodig groot) financieel voordeel gehaald. En deze partijen hebben eigenlijk niet zoveel belang bij een integraal vervoerssysteem, omdat dat voordeel door de regiefunctie ge-herinvesteerd moet worden in het OV (en niet wordt uitgekeerd)

Pat Rick|15.11.23|14:36

De wegen zijn weer vol. Om meer reizigers in het OV te krijgen dient het te herijkt te worden. Men moet gaan naar meer samenwerking en integratie, ipv concurrentie en versnippering, want de reiziger dient centraal te staan en niet een (buitenlands) OV bedrijf. Men heeft marktwerking geintroduceerd, terwijl men eigenlijk iets anders wilde: bedrijfseconomisch werken. Dat laatste is nog steeds mogelijk: kijk naar ons drinkwater. Dat is zeer goed en heel goedkoop. OV dient als ons drinkwater te zijn