Woon-werkverkeer

Verhuizen met het kantoor? Nieuwe tool toont impact op bereikbaarheid

Mobility Label
Werkgevers kunnen met de nieuwe tool van Mobility Label precies zijn wat de impact op de bereikbaarheid is, op een voorgenomen verhuizing. Mobility Label

Voor werkgevers die een verhuizing overwegen, is de bereikbaarheid van het kantoor een belangrijke factor om rekening mee te houden. Zorgt het ervoor dat meer werknemers met de auto moeten reizen? Of wordt woon-werkverkeer met de fiets een reëele optie? Met de gratis tool verhuisimpact.nl kunnen werkgevers in een oogopslag zien of de auto-, OV- of fietsbereikbaarheid er bij zo’n verhuizing in het algemeen op vooruit of achteruit gaat.

De gebruiker voert op de website de locatie van het huidige kantoor in en die van de mogelijke nieuwe locatie. Vervolgens zie je bijvoorbeeld dat de autobereikbaarheid op kortere afstand redelijk gelijk blijft, die op de langere afstand afneemt, en dat de OV-bereikbaarheid op korte en langere afstand sterk verbetert.

Initiatiefnemer Christiaan Rasch van MobilityLabel ligt toe: “De invloed van bereikbaarheid bij een verhuizing is cruciaal. Een verkeerd gekozen kantoorlocatie kan het daarna veel moeilijker maken om duurzaamheidsdoelen te behalen, of om reistijden en -kosten binnen de perken te houden. Ook kan het vinden en binden van nieuw talent veel lastiger worden.”

Handvatten bieden

Het blijft Rasch verbazen dat werkgevers daar zo zwart-wit over nadenken. “Er wordt vaak alleen gekeken  naar de fysieke kant van een verhuizing, namelijk: welk energielabel heeft een kantoor? Terwijl een locatie vaak veel bepalender is voor duurzaamheidsbeleid. Je kunt beter een kantoor met C-label op een goed bereikbare plek hebben, dan een kantoor met A-label langs de snelweg.”

“Makelaars en vastgoedadviseurs schermen vaak met termen als ‘op een steenworpafstand van de snelweg en goed bereikbaar met OV’, maar daarbij ontbreekt het vaak aan een feitelijke onderbouwing”, vervolgt hij. “Wij willen huurders en hun eventuele adviseurs meer handvatten bieden bij het maken van locatiekeuzes.”

verhuisimpact website
De tool laat heel concreet zien wat de impact is op de bereikbaarheid, als het kantoor van locatie verandert.

Verhuisimpact.nl bepaalt de bereikbaarheid op basis van het aandeel van de Nederlandse beroepsbevolking dat een locatie binnen een bepaalde reistijd kan bereiken. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen korte en lange afstand, waardoor een organisatie kan inzoomen op de voor hen relevante doelgroep: Wonen je medewerkers of klanten gewoonlijk veraf, of heb je een meer lokaal achterland. Met de indicator ‘doorstroming’ ziet de werkgever of de nieuwe locatie file-gevoeliger is dan de oude locatie.

Grote verschillen in bereikbaarheid

Gebruikers ontdekken hiermee soms grote verschillen in bereikbaarheid, bijvoorbeeld tussen twee ogenschijnlijk vergelijkbare locaties die beide een bushalte voor de deur hebben. Juist door te kijken naar het totale netwerk van reistijden, overstappen en frequenties van OV-verbindingen, kun je gericht onderscheid maken tussen de goede en minder goed bereikbare locaties. “Zeker als organisaties zowel een verbetering willen van hun autobereikbaarheid én OV-bereikbaarheid, wordt het interessant. Simpelweg kiezen tussen óf een snelweglocatie óf een intercitylocatie is dan geen oplossing.”

MobilityLabel is een Utrechts bedrijf dat gespecialiseerd is in het kwantificeren en optimaliseren van het mobiliteits- en vestigingsbeleid van middelgrote en grote werkgevers.

Lees ook:

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.