Webinar: met floating car data is meer mogelijk dan mensen denken

Spitsmijden project A2 brabant FOTO Provincie Noord Brabant
Spitsmijden project A2 brabant FOTO Provincie Noord Brabant

Lang niet iedereen weet welke inzichten je kunt opdoen met floating car data. In het VerkeersNet webinar op 1 oktober laten TomTom, Hastig en Accent Adviseurs zien dat de gegevens zoveel meer laten zien dan de ontwikkeling van files.

“Iedereen kent de rode lijnen op de kaart: file”, zegt Richard van de Werken, verkeersdata-expert bij Hastig. “Maar staan er honderd voertuigen, of duizend? Als een wegbeheerder actie wil ondernemen heeft hij meer informatie nodig dan alleen een kleurtje. Niet alleen aantallen, maar ook waar verkeer vandaan komt en heen gaat.”

Waardevol

Die gegevens zijn volgens hem te halen uit floating car data, een databron die wordt gevoed door wat telefoons en navigatiesystemen onderweg oppikken. Dat die berg data zo waardevol is, weten te weinig mensen, ontdekte hij.

Vandaar dat het thema centraal staat tijdens het VerkeersNet Webinar ‘van data naar doen’, op 1 oktober van 11.00 tot 11:45 uur. Deelname is gratis. De organisatie is in handen van VerkeersNet, Hastig en TomTom.

Grip krijgen

“De onbekendheid is enorm jammer, want je kunt er een hoop verkeerskundige vraagstukken mee beantwoorden”, zegt Van de Werken. “Misschien kunnen mensen op een traject bijvoorbeeld beter de trein pakken. Wellicht heb je te maken met sluipverkeer.”

Over dat laatste kan Bram Louwers meepraten. Hij werkt bij Accent Adviseurs en is een van de sprekers. Hij laat aan de hand van een concrete casus in de Kempen zien hoe je met floating car data grip krijgt op ongewenst gebruik van verkeersroutes.

Eenvoudig

Ook Jeroen Brouwer van TomTom schuift aan. Hij vertelt over de kracht van hun data in vergelijking met andere databronnen. Ook gaat hij in op de waarde van historische data en hoe je daar redelijk eenvoudig in kunt duiken. Van de Werken zelf vertelt hoe uit de enorme berg beschikbare data precies datgene haalt dat je nodig hebt. Waar zie je bijvoorbeeld herkomsten en bestemmingen van verkeer?

Het belooft een interactief webinar te worden, aldus de data-expert. “We willen met dit webinar graag inspelen op de vraagstukken die er in de praktijk leven. Op welk mobiliteitsvraagstuk zou u graag antwoord hebben? We horen het graag.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.