Weginspecteurs krijgen extra bevoegdheden

Weginspecteurs Rijkswaterstaat. Beeld beeldbank.rws.nl/ Harry van Reeken
Weginspecteurs Rijkswaterstaat. Beeld beeldbank.rws.nl/ Harry van Reeken

De weginspecteurs van Rijkswaterstaat krijgen per direct extra bevoegdheden. Sinds 10 juli kunnen ze een boete uitschrijven voor twee extra verkeersovertredingen: rijden over de vluchtstrook en hoogteoverschrijdingen bij tunnels.

Deze bekeuringen kunnen worden uitgeschreven door weginspecteurs met de status van Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Op dit moment beschikken vijftig weginspecteurs over zo’n status. In de loop van dit en volgend jaar komen daar nog eens vijftig weginspecteurs bij.

Rijkswaterstaat heeft sinds 2015 al de bevoegdheid om een proces-verbaal uit te schrijven voor twee veelvoorkomende verkeersovertredingen: het negeren van rode kruisen en het ten onrechte parkeren op de vluchtstrook. Daar komen nu dus twee andere verkeersovertredingen bij.

Boete

De politie blijft, benadrukt Rijkswaterstaat, verantwoordelijk voor de algehele handhaving op het hoofdwegennet. Met hun handhavende rol draagt Rijkswaterstaat naar eigen zeggen bij aan het aanpakken van onveilige verkeerssituaties en het bestrijden van onnodig oponthoud.

De minimale boete voor rijden over de vluchtstrook bedraagt 380 euro, maar dat bedrag kan oplopen als de overtreding vaker wordt begaan. Truckers die door een tunnel willen rijden met een vrachtwagen die hoger is dan 4 meter kunnen hiervoor een boete krijgen van tussen de 470 en 1000 euro.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.