Verkeerscentrale 2.0 in Delft vervangt twee oude locaties

In Delft komt een nieuwe verkeerscentrale. In de zogeheten Slimme Centrale leidt de eenheid Operatie van de provincie het verkeer op een vlotte en veilige manier over weg en water. Nu worden de wegen en vaarwegen bediend vanuit verschillende locaties binnen de provincie.

De provincie Zuid-Holland heeft onlangs grond aangekocht op het huidige bedrijventerrein Schieoevers-Noord. In de nieuwe centrale leidt de eenheid operatie van de provincie het verkeer op een vlotte en veilige manier over weg en water. Dit doen ze onder andere door bruggen en verkeerslichten te bedienen en in de gaten te houden of er incidenten zijn op de (vaar)wegen.

Afstemmen

Nu worden de wegen en vaarwegen bediend vanuit verschillende locaties binnen de provincie. In de Slimme Centrale voegt de provincie een aantal locaties samen om zo, naar eigen zeggen, efficiƫnter te kunnen werken. Dit betekent dat de bediencentrales in Leiden en Leidschendam na ingebruikname van de nieuwe locatie in Delft sluiten.

De Slimme Centrale is dag en nacht operationeel. Zo wordt een groter gebied beter bediend en kunnen de bedienaren van weg en water makkelijk afstemmen. Bij drukte op de weg kan bijvoorbeeld een brug nog even dichtblijven, waardoor de doorstroming van het verkeer verbetert. Naar verwachting wordt de nieuwe centrale eind 2021 in gebruik genomen door de provincie.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.