Minister: ontwikkeling smart mobility heeft boost nodig

Een zelfrijdende shuttle van Navya

Het moment van experimenteren met smart mobility is voorbij, het is tijd voor toepassing en gebruik in de praktijk. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) aan de Tweede Kamer. Ze wil de ontwikkeling van systemen voor rijondersteuning, connectiviteit en navigatie een flinke boost geven.

De minister wil afspraken maken met lease- en verhuurmaatschappijen en werkgeversverbanden over snellere introductie en gebruik. Ook roept ze de autobranche op om de voorlichting aan automobilisten maar ook aan verzekeraars en schadeherstelbedrijven te verbeteren.

In de brief schrijft ze ook dat ze het aantal partners van het convenant ‘Veilig gebruik van smartfuncties in het verkeer’ wil uitbreiden. En dat ze met EuroNCAP werkt aan een methode om de veiligheid van rijtaakondersteunende systemen objectief vast te stellen.

Veiligheidsnormen

Naast het zogenoemde ‘rijbewijs voor de zelfrijdende auto’ en de ‘experimenteerwet’, schrijft Van Nieuwenhuizen dat ze wet- en regelgeving wil harmoniseren om testen met zelfrijdende voertuigen in omringende landen mogelijk te maken. Ook wil ze vragen rond aansprakelijkheid en verzekerbaarheid van dit soort voertuigen verder uitwerken. Daarnaast zet ze zich in voor het opstellen van veiligheidsnormen voor de auto’s.

Met andere overheden gaat ze afspraken maken over de kwaliteit en het beschikbaar stellen van data over weg en verkeer. Nieuwe wegen moeten zo uniform mogelijk aangelegd worden, benadrukt ze verder – dat vergemakkelijkt namelijk de werking van smart mobility.

Verkeersmanagement

Rijkswaterstaat gaat het verkeersmanagement voor het hoofdwegennet moderniseren, valt verder te lezen. Als voorbeeld wordt genoemd: het doorvoeren van slimmere en eenvoudige instrumenten voor verkeerssignalering, het inzetten van slimme camera’s en voorbereidingen treffen om data uit voertuigen te kunnen verwerken.

Sensordata uit auto’s inzetten en verwerken om de verkeersveiligheid te verhogen, kan beter, constateert de bewindsvrouw bovendien. Ze wil daarom dat er een ‘proof of concept’ – een leidend voorbeeld – ontwikkeld wordt. Ten slotte kondigt ze aan dat ze met verschillende partijen werkt aan de doorontwikkeling van 5G – onmisbaar voor de verbinding van slimme voertuigen met het internet.

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Minister: ontwikkeling smart mobility heeft boost nodig”

Lex Blok|09.10.18|10:11

Onze minister heeft het ongeduld om iets, wat nog jaren getest moet worden, meteen de weg op te sturen. De stint, een reeds goedgekeurd apparaat, haalt ze echter al na één ongeval uit het verkeer (weliswaar héél ernstig maar dit zegt niet over de oorzaak). Ze beledigt daarmee de keuringsdiensten, verkeerskundigen, benadeelt fabrikant en kinderdagverblijven, nabestaanden hebben hier niets aan. De wiebeligheid van de minister baart mij zorgen. Een dergelijke functie vraagt om een stabiel persoon.