Gebruik auto door Amsterdammers neemt af, fietsgebruik is toegenomen

De fiets het populairste vervoermiddel is onder Amsterdammers. De afgelopen tien jaar heeft de fiets de auto van de eerste plaats verdrongen. Van de verplaatsingen door Amsterdammers in de stad gebeurt 36% per fiets, tegenover 24% per auto.

Dat blijkt uit de Amsterdamse Thermometer van de Bereikbaarheid 2016 waarin de belangrijkste mobiliteitsgegevens van de stad zijn gebundeld.

En dat ondanks de toegenomen drukte, waar niet iedereen zich happy bij voelt. Bijna vier op de tien fietsers in Amsterdam vindt de drukke plekken in de stad stressvol.
Toch worden op de top van de ochtendspits 72.000 verplaatsingen per fiets gedaan in de hoofdstad. Dat is bijna het dubbele van het aantal autoverplaatsingen in diezelfde tijd. Vooral mensen onder de 35 jaar zitten massaal op de fiets. Van de jongeren tussen 12 en 17 gebruikt 55% de fiets.

Het autobezit neemt niet langer toe en steeds minder jongeren bezitten een auto. Wel blijft de auto het meest gebruikte vervoermiddel als wordt gekeken naar Amsterdammers en Nederlandse bezoekers, al is ook een flinke daling te zien in autogebruik in de afgelopen tien jaar. De verklaring daarvoor is dat nog relatief veel dagjesmensen en forenzen met de auto naar de stad gaan. Het autobezit en -gebruik in Amsterdam is veruit het hoogst onder 65-plussers.

Het P+R-gebruik neemt weer licht toe. Er zijn momenteel 4.400 P+R-plekken in Amsterdam. Circa 4% van de autobezoekers aan het centrumgebied maakt hier momenteel gebruik van. Tussen 2003 en 2013 was sprake van een duidelijk stijgende lijn. Met name de P+R ArenA en P+R Zeeburg werden in toenemende mate gebruikt. Sinds begin 2014 is het P+R-beleid gewijzigd. Er is nu alleen nog sprake van een voordelig tarief als gebruik is gemaakt van een OV-halte in het centrumgebied en na de ochtendspits op de P+R wordt geparkeerd. Dat leidde tot een daling van het gebruik, maar dat lijkt zich te herstellen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.