Rijsimulator kan bijdrage leveren aan rijopleiding

Rijsimulatoren_coureur_racesimulaties2_495x330Trainen met een simulator biedt voordelen ten opzichte van trainen in een niet gesimuleerde omgeving. Over het algemeen is het goedkoper, veiliger, is er controle over de trainingsomgeving, en kan er gemakkelijk (zonder dure sensoren) data over de toestand van het voertuig en de bestuurder worden verzameld en opgeslagen. Dat zegt dr.ir. Stefan de Groot, die op een onderzoek naar rijsimulatoren promoveerde aan de TU Delft.

Door deze voordelen hebben simulators potentieel om effectieve training te bewerkstelligen, aldus de Groot. Wel vond hij punten die voor verbetering vatbaar zijn.

De Groot testte samen met zijn collega dr.ir. De Winter acht acceleratie- en snelheidsfeedback-systemen om het rijden in een niet-bewegende simulator realistischer te maken: een aanspannende riem, een vibrerend stuurwiel, een bewegende stoel, piepend bandengeluid, auditieve beeps, een trilmatje in twee verschillende configuraties, en een drukstoel. Het systeem waarbij de riem aanspant bij versnellingen, zorgt voor een grote verbetering in het realisme van de rijprestaties.

In andere experimenten werd onderzocht of er, door gebruik te maken van de potentiële voordelen die simulators bieden, rijvaardigheden bijgebracht kunnen worden in de rijsimulator. Zo introduceerde De Groot geautomatiseerde stoelvibraties als functie van de rijbaanpositie, met het doel onervaren bestuurders te leren om nauwkeurig in het midden van de rijbaan te rijden. Ook is er een experiment gedaan waarbij de grip van de banden gevarieerd is, zodat mensen kunnen leren van hun eigen fouten, zonder risico op letsel. ‘Het blijkt dat we rijsimulatoren kunnen gebruiken om mensen te laten ervaren wat de grenzen van hun gedrag zijn, iets dat in een echte auto veel moeilijker is’, aldus de Groot.

Stefan de Groot – zelf autocoureur – onderzocht ook de mogelijkheden van rijsimulatoren in de autoracerij. Hij vergeleek onder meer rondetijden van coureurs in de rijsimulator en tijdens trainingen in de echte wereld en vond een significant verband tussen die twee.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.